latinica  ћирилица
24/06/2018 |  15:32 | Аутор: СРНА

Вукотић: Унаприједити статус демобилисаних бораца

Удружење грађана "Ветерани Републике Српске" наставиће да истрајава на унапређењу статуса демобилисаних бораца и захтијеваће усвајање уставног амандмана, доношење новог закона о правима бораца, те ревизију постојећег регистра бораца, рекао је данас предсједник овог удружења Душко Вукотић.
Душко Вукотић - Фото: СРНА
Душко ВукотићФото: СРНА

"Тражимо уставни амандман према којем борци одбрамбено-отаџбинског рата и чланови њихових породица треба да уживају посебну заштиту у складу са законом. Друга ствар је нови закон о правима бораца, који смо на основу грађанске иницијативе и прикупљених 3.000 потписа доставили у Народну скупштину Српске, те нови регистар бораца, јер постојећи морамо мијењати", рекао је Вукотић новинарима у Станарима.

Он оцјењује да се држава прилично одужила породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, те констатовао "да су сада највећи проблем преживјели борци".

Вукотић је указао на потребу да се развија организација Потомака ветерана Републике Српске, који треба да наставе чување традиције одбрамбено-отаџбинског рата.

Удружење грађана "Ветерани Републике Српске" обиљежило је данас у Станарима Видовдан - Дан и крсну славу овог удружења, а одржана је и редовна Скупштина.

Телеграме са честиткама послао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Вукотић је навео да су у радном дијелу Скупштине чланови Удружења упознати са шестомјесечним активностима, а у свечаном су уручене повеље појединцима, институцијама и локалним заједницама.

Повеље су уручене представнику Амбасаде Руске Федерације у БиХ Василију Дуњеву, начелнику општине Петрово Озрену Петковићу, те изасланицима локалних заједница Станари, Брод, Дервента, Зворник, Козарска Дубица, посланику у Народној скупштини Републике Српске Срђану Бјеловићу, те другим заслужним организацијама.

Сједници Скупштине претходило је полагање цвијећа на споменике погинулим саборцима са подручја општине Станари.

Молитва и ломљење славског колача обављено је у Спомен-храму Васкрсења Господњег у Станарима.

Удружење грађана "Ветерани Републике Српске" основано је 26. маја 2012. године, а од 26. јануара 2016. стекло је статус организације од јавног интереса за Републику Српску.