latinica  ћирилица
22/06/2018 |  19:12 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

У БиХ се вратио 41 џихадиста

Најмање 41 држављанин БиХ се прошле године вратио из Сирије, након учешћа у сукобима у тој земљи, наводи се у најновијем извјештају Европола.
Европол - Фото: илустрација
ЕврополФото: илустрација

У извјештају се истиче да се вјерује да је 300 лица из БиХ отишло у Сирију и Ирак.

"Процјењује се да се у периоду до 31. децембра прошле године 107 држављана БиХ и даље налазило у Сирији, међу којима 61 мушкарац и 46 жена. Сматра се да се њих 41 вратило у БиХ, а да је 71 лице погинуло", пише у извјештају.

Из Европола напомињу да је током 2017. године забиљежен само један случај да је лице из БиХ спријечено да отпутује у земље у којима су у току оружани сукоби, пише Балкан инсајт.

У саопштењу се истиче да у БиХ има мало извјештаја у којим се указује да екстрмистичке групе склоне насиљу имају организовану мрежу и систематску структуру.

Када је ријеч о Србији, изјештај Европола показује пад активности џихадиста на Косову и Метохији на пољу терористичке пропаганде, као и то да нису регистровани случајеви пружања финансијске или логистичке подршке терористима.

На подручју уже Србије "током прошле године пријављене су пропагандне активности, с циљем радикализовања и регрутовања нових чланова терористичких организација", наводи се у извјештају.

Из Европола наводе да је у Црној Гори пријављено присуство неколико радикалних група, укључујући џихадисте, као и тафкире /отпаднике од вјере/.