latinica  ћирилица
22/06/2018 |  10:52 | Аутор: СРНА

Компанија "Алумина" добила позитивно мишљење независног ревизора

Компанија "Алумина" из Зворника добила је позитивно мишљење независног ревизора који је контролисао финансијске извјештаје овог привредног друштва у 2017. години, саопштено је данас из Службе за односе с јавношћу ове компаније.
Компанија "Алумина" из Зворника - Фото: СРНА
Компанија "Алумина" из ЗворникаФото: СРНА

Директор Сектора за економику и финансије "Алумине" Владимир Крстић каже да "Алумина" четврту годину заредом добија позитивно мишљење независног ревизора на своје пословне резултате.

Независни ревизор није уочио никакве неправилности које би захтијевале квалификације на финансијске извјештаје, што значи да је пословање "Алумине", у свим материјално значајним ставкама у складу са законом, стандардима и рачуноводственим правилима.

Крстић каже да је за "Алумину", која је један од највећих извозника у Републици Српској и БиХ и има значајне интернационалне уговоре, веома битно мишљење независног ревизора.

Позитивно мишљење овлаштеног ревизора је, оцјењује Крстић, добар сигнал свима који желе да послују са "Алумином", упркос комплексним околностима у којима фабрика ради.

"Као и прошлих година, извјештај независног ревизора је добра порука повјериоцима, банкама и свим другим комитентима `Алумине` да компанија и поред искушења кроз која пролази, има јасну визију, организацију и резултате који су потврђени од независног ревизора", истиче Крстић.

Он сматра да ће овакво мишљење независног ревизора на финансијски извјештај у 2017. години омогућити компанији лакшу сарадњу и бољу преговарачку позицију у наредном периоду у свим трансакцијама које се тичу, прије свега, односа са банкама с обзиром на задуживања, акредитиве, гаранције, као и свих осталих банкарских послова који су потребни за несметано обављање пословних функција фабрике.

Крстић подсјећа да "Алумина" четврту годину позитивно послује, те да се са оствареним профитом додатно повећава вриједност предузећа, што је битно за повјериоце, који имају призната потраживања код стечајног дужника, Фабрике глинице "Бирач".

Директор Сектора за економику и финансије објашњава да је "Алумина" у 2017. години имала изузетно велике инвестиције, које су достигле око 25 милиона КМ и да су се ефекти ових инвестиционих улагања почели да осјећају у другом кварталу ове године.

Све инвестиције у 2017. години биле су производног карактера, осим Дјечијег вртића, чија изградња, каже Крстић, такође има посебну важност, наводи се у саопштењу.

"Значај ове инвестиције је подједнаке важности производних објеката, јер ако не улажемо у дјецу, у њихово васпитање и адекватно образовање, никакви производни процеси неће нам обезбиједити дугорочну свијетлу будућност, односно развој нашег града, регије, Републике Српске и региона", наглашава Крстић.

Крстић наводи као позитивни тренд, који су, поред осталог, обиљежили протекли период у "Алумини", и промјену старосне структуре запослених.

"У посљедњих неколико година дошло је до знатног подмлађивања радне снаге у фабрици и оспособљавања млађег кадра за одговорности које нас очекују у наредном периоду", истиче Крстић и наводи да је, на крају прошле године, 47 одсто запослених у "Алумини" било старосне доби до 40 година.