latinica  ћирилица
21/06/2018 |  11:42 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Марин: Тужбама спријечити застару потраживања накнада за текућу годину

Представници шест од укупно осам синдикалних организација које дјелују у оквиру предузећа "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ најавили су данас да ће поднијети тужбе против ЖРС због неисплаћених накнада по основу топлог оброка и превоза у текућој години, да не би дошло до застаре потраживања.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин појашњава да ће тужба услиједити уколико не добију задовољавајући одговор од представника Управе на састанку који је заказан за понедјељак, 25. јун.

"Нисмо уранили са тужбама, с обзиром да је промијењен закон и да за нас наступа застара за шест мјесеци, те морамо то да избјегнемо", појаснио је Марин и додао да је тужбена документација већ припремљена.

Он је током паузе данашњег састанка синдикалних организација у Добоју, рекао новинарима да нису рачунали укупан износ потраживања и да је улазак у тужбу начин да се спријечи застара.

Предсједник Синдиката одржавања шинских возила Приједор Горан Чамџић најавио је да ће се са Управом ЖРС-а разговарати и о накнадама за превоз, топлим оброцима, примјени Правилника о раду, повећању плата, двострукој примјени Правилника о раду и Колективног уговора који је стављен ван снаге, те исплаћивању плате по уговору о раду.

У оквиру предузећа "Жељезнице Републике Српске" званично је регистровано осам синдикалних организација, од којих су три репрезентативне - Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа и Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности.

Преосталих пет су Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те новоформирани Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Из Управе "Жељезница" је потврђено да је Независни синдикат жељезничара Републике Српске основан 12. априла.