latinica  ћирилица
13/06/2018 |  19:28 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Апсурд бх. правосуђа: Нехру Ганић, оптужен за ратни злочин, постао судски вјештак

Има ли краја апсурдима у бх. правосуђу? Генерал тзв. Армије БиХ Нехру Ганић, оптужен за ратни злочин над 32 српска цивила и заробљеника у Чемерну код Илијаша, са још 11 муслиманских војника и официра у другом предмету је постао судски вјештак. Свједочио је уз одобрење Судског вијећа, на позив одбране Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија, оптужених за злочин над Србима у Буквику код Брчког. Тужилац је одбио да га испита.

Нехру Ганић је био ратни командант Територијалне одбране муслиманске војске у Брези. Исте оне јединице која је, заједно са својим командантом 10. јуна 1992. године била дио удруженог злочиначког подухвата. Према оптужници, учествовали су у општем нападу на село Чемерно, у којем је монструозно ликвидарано сво српско становништво које су злочинци у селу затекли - дјеца, жене, стараци, заробљеници. Заједно са са извршиоцима из Брезе и Вареша, Ганићева јединица све објекте је порушила или спалила. И затрла трагове села које више не постоји.

Све ове наводе Тужилаштва потврдио је и Суд БиХ. Али, умјесто у притвор и на оптуженичку клупу, у суђењу које необјашњиво никако да почне, Нехру Ганић ушетао је слободан, у судски комплекс! Пред судницом са оптуженима и њиховим адвокатима “разрађивао” је тактику. А онда засјео на клупу за вјештаке – “праведнике” како то еснаф воли да каже.

Дуже од два часа, баш као студентима војне академије, објашњавао је тактику ратовања, борбене распореде и војна правила. Цртао карте, претпостављао, по само њему знаним критеријумима, процјењивао и на крају, “великодушно” судском вијећу “сугерисао” како његов ратни саборац и такође командант батаљона, који је злочин над Србима починио у насељу Буквик код Брчког, није могао спријечити или казнити починиоце.

На овакав нонсенс у судници, одреаговао је једино тужилац Мирослав Јањић. Одбио је да испитује оптуженог за ратни злочин. Но каква волшебна случајност – од траженог видео-материјала цијелог рочишта, баш тај дио снимка није нам достављен.

"Испитивање вјештака против кога је потврђена оптужница за ратне злочине представља кршење свих начела Закона о кривичном поступку БиХ и омаловажавање жртава српске националности, као и свих жртава у БиХ. Ја у томе не желим да учествујем!”, изјавио је тужилац Јањић.

Ко је прекршио Закон о јавном информисању и начинио “селекцију” видео-материјала, стручне службе Суда БиХ или Судско вијеће којим предсједава судија Џемила Беговић!? Иста она, која је 12 година радила као тужилац и селективно истраживала ратне злочине. А онда је пресвукла тогу и почела да пресуђује у истим тим предметима “заборављајући” оно што и бруцоши правног факултета знају – да је из предмета у којима је радила као тужилац, као судија била обавезна да затражи властито изузеће. И о томе да обавијести предсједника Суда.

Али, она је “заборавила” обоје – све док, на притужбе адвоката оптужених, није одреаговао Ранко Дебевец, предсједик Суда БиХ и Беговићеву “склонио” из Одјељења за ратне злочине у оно које суди за организовани криминал. У свим предметима, осим овог!

Зашто су Менсур Ђакић и Бегзад Кајтази изузеци од правила, одговор смо тражили више пута у Суду БиХ. Нисмо га добили. Само је повремено “заборавна” Беговићева још почетком априла, када је зарад правде и правичности тужилац Јањић, тражио изузеће оптуженог вјештака “обећала” да ће он ипак свједочити! Не обазирући се на мишљење колега у вијећу Јасмине Косовић и Дарка Самарџића!

Одлука у писаној форми од Суда до Тужилаштва “путовала” је више од два мјесеца и поступајућем тужиоцу, бар тако тврди ни до данас није достављена. А требала је! Адвокат оптуженог Кајтазија, против којег је недавно тужилац поднио пријаву због пријетњи и увреда, а због физичког насртаја, данас је задовољан својим “ремек дјелом”. Брани неодбрањиво и кривицу пребацује на тужиоца!

"Циљ је да се дискредитује вјештак то је тешка злоупотреба Тужилаштва да се у току вјештачења оптужи за ратне злочине", рекао Осман Мулахалиловић адвокат Менсура Ђакића.  

А вјештак и оптужени ратни злочинац Ганић, вјештачио је и раније у корист својих сабораца оптужених у предметима Виктор Бубањ, Трусина и другим! Баш као и Мартин Франчешевић, који је пред другим вијећем у предмету Сакиб Халиловић и Елфета Весели од вјештачења изузет оног момента када је вијеће сазнало да се против њега води истрага! А Франчешевић је тек осумњичени злочинац, за разлику од оптуженог Ганића!