latinica  ћирилица
13/06/2018 |  15:30 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Ћулум: Нећемо дозволити блокаду путева

Нећемо дозволити блокаду путева, јер се обуставом саобраћаја ометају нормална путовања грађана, функционисање службе хитне помоћи, ватрогасаца и полиције, изјавио је данас за РТРС директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

Саопштење МУП-а Српске преносимо у цијелости:

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане, који свакодневно учествују у јавним окупљањима у знак протеста због цијене нафтних деривата, да то раде у складу са Законом о јавном окупљању и на мјестима која су одлуком града или општине одређена као мјеста на којима је могуће окупљање грађана.

 Полицијски службеници МУП-а Републике Српске неће дозволити блокаду магистралних, регионалних и локалних путева, јер се обуставом саобраћаја и блокадом путева омета нормално путовање грађана због чега исти изражавају своје незадовољство. Такође, омета се и нормално функционисање служби као што су служба хитне помоћи, ватрогасна служба, полиција и др.

 Напомињемо да је Законом о јавном окупљању предвиђена новчана казна од 500 до 1.500 КМ за физичка лица која спречавају несметан пролазак возилима полиције, хитне помоћи и ватрогасним возилима и организују јавно окупљање на магистралним, регионалним и локалним путевима на начин којим се угрожава безбједност саобраћаја, док је предвиђена казна за правне субјекте од 3.000 до 9.000 КМ.

 Полицијски службеници ће у складу са законским одредбама и полицијским овлашћењима, санкционисати сва лица која се оглуше на наређења полицијских службеника и не престану са чињењем прекршаја. Такође, законом је предвиђена и могућност лишавања слободе лица затеченог у вршењу прекршаја, уколико постоје околности које указују да ће то лице поновити прекршај или довршити покушај прекршаја, као и могућност привременог одузимања предмета (возила) која служе као средства извршења прекршаја.

У вези са наведеним, полицијски службеници МУП-а Републике Српске су у претходна три дана санкционисали 284 лица за прекршаје из области безбједности саобраћаја.

МУП Републике Српске истиче да грађани Републике Српске имају право на мирно окупљање и изражавање свог задовољства или незадовољства на јавном мјесту, али да приликом тог окупљања не смије доћи до угрожавања права других грађана и ометања јавног саобраћаја.