latinica  ћирилица
13/06/2018 |  13:01 | Аутор: СРНА

Затражена осуђујућа пресуда за злочине над Србима у Ступарима

Тужилаштво БиХ затражило је данас пред Судом БиХ да Кахро Вејзовић буде проглашен кривим за ратне злочине почињене над српским заробљеницима 1992. године на подручју Ступара код Кладња.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Тужилац Владимир Симовић рекао је у завршној ријечи у овом предмету да сматра да је несумњиво доказао наводе оптужнице којима се Вејзовић терети за злочине против ратних заробљеника, преноси Бирн.

- Доказали смо да је оптужени, у својству активног полицајца Полицијске станице у Ступарима, починио дјела која му се стављају на терет, што произлази из материјалних доказа и исказа оштећених свједока. Тужилаштво БиХ тражи осуђујућу пресуду и одговарајућу санкцију - рекао је Симовић.

Вејзовић је оптужен да је од јуна до септембра 1992. године у мјесту Ступари мучио, малтретирао и злостављао мушкарце српске националности.

Према отпужници, Вејзовић је мучио заробљенике, ударајући их песницама у главу и у предјелу гениталија чизмама, палицом и кундаком пушке, стављајући им пиштољ и нож под грло, те им пријетећи и присиљавајући их да једу папир.

Тужилаштво БиХ се посебно осврнуло на исказе оштећених који су, како је рекао тужилац Симовић, потврдили наводе оптужнице.

Симовић је нагласио да је свједок Алекса Алексић рекао да су сви који су се враћали са испитивања рекли да их је тукао и мучио Кахро Вејзовић.

Изношење завршне ријечи одбране заказано је за 11. јул.