latinica  ћирилица
05/06/2018 |  08:01 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Кошарац наставља учешће на Форуму о парламентаризму

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац данас наставља учешће на Међународном форуму о развоју парламентаризма у Москви.
Сташа Кошарац на међународном форуму "Развој парламентаризма" - Фото: РТРС
Сташа Кошарац на међународном форуму "Развој парламентаризма"Фото: РТРС

Кошарац, који на скупу учествује на позив предсједника Државне Думе Руске Федерације Вјачеслава Володина, у јучерашњем обраћању поздравио је пријатељску и конструктивну улогу коју Руска Федерација има у БиХ као чланица Савјета безбједности УН и Савјета за провођење мира.

"Република Српска посебно цијени чињеницу да се Русија снажно противи било каквом наметању рјешења и кориштењу такозваних бонских овлаштења високог представника међународне заједнице, који је својим одлукама у прошлости наносио озбиљну штету и Републици Српској и цијелој БиХ", нагласио је Кошарац.

Он је додао да Русија на западном Балкану и у БиХ није фактор дестабилизације, како то лажно и погрешно представљају политичари и медији на Западу.

Ову међународну конференцију, у чијем раду ће учествовати више стотина парламентараца, политичких аналитичара, експерата и представника цивилног друштва из цијелог свијета, уводним излагањима отворили су министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров, те предсједник и потпредсједник руске Државне Думе Вјачеслав Володин и Пјотр Толстој.

Дводневни парламентарни форум у Москви подијељен је у неколико сесија, током којих ће се расправљати о законодавној подршци развоју свјетске економије у 21. вијеку, као и о улози парламената у јачању међународне безбједности.

Учесницима Међународног форума у државној Думи, Кошарац би требало да се обрати током расправе у сесијама, као и на округлом столу посвећеном актуелним изазовима у вези са примјеном међународног хуманитарног права.

Осим Кошарца, у раду ове велике парламентарне конференције у Москви учествује и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Марко Видаковић.