latinica  ћирилица
28/05/2018 |  13:46 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Кошарац - Гаговић: Трново може имати проблема са мигрантима, јер Сарајево не нуди рјешење

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је данас да је Трново на рути мигрантског таласа и да ова општина може имати одређених проблема са мигрантима, јер институције на нивоу БиХ не нуде рјешење за актуелне проблеме.
Трново - Кошарац и Гаговић - Фото: СРНА
Трново - Кошарац и ГаговићФото: СРНА

Он је истакао да су ти људи видљиви на улицама Трнова, те да је локална заједница потпуно посвећена реализацији закључака Владе Републике Српске, а институције, првенствено МУП Српске, имају уставни и законски капацитет да воде рачуна о општем стању безбједности грађана.

Указујући на низ безбједносних изазова који стоје пред БиХ, Кошарац је констатовао да институције безбједносног карактера на нивоу БиХ апсолутно показују јаловост и не иду у сусрет тим изазовима, нити нуде рјешење за актуелне проблеме.

Кошарац је указао да је Трново мјесто које је по броју страдалих можда и на првом мјесту у Републици Српској, с обзиром на ратна дешавања. "Мислим да адекватан одговор институција Републике Српске на захтјеве ове локалне заједнице постоји", рекао је Кошарац новинарима.

У посљедњих шест мјесеци, прецизирао је он, видљиво је да је Трново постало градилиште, јер се ту раде значајни инфраструктруни послови, а посебно је важно да је начелник општине Драгомир Гаговић покренуо и низ привредно-економских пројеката.

Кошарац је поменуо добре резултате ове општине током протекле зимске сезоне на Јахорини, као и интензивирање радова на довршетку изградње постројења за прераду дрвета и израду пелета, производњу воде, као и изградњу парохијског дома.

"То довољно говори да се овдје води одговорна политика чији је циљ обезбјеђивање услова за останак и запошљавање младих људи на овом простору. Једном ријечју, да се побољша квалитет живота становника Трнова", закључио је Кошарац.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић нагласио је да је ова локална заједница од Владе Републике Српске добила 250.000 КМ намијењених за уређење трга "Срђан Кнежевић", што укључује и санацију стамбених зграда на том локалитету, као и изградњу шеталишта.

Према његовим ријечима, новоизграђени објекти за прераду дрвета и израду пелета требало би да запосле 25 радника, а у плану је и израда предогревног дрвета на чему би требало да ради 15 нових радника.

Гаговић је додао да за сада мигранти нису правили проблеме на подручју ове општине, као и да припадници МУП-а Републике Српске имају пуну контролу над том ситуацијом.

Кошарац и Гаговић обишли су поменуте објекте у изградњи, укључујући и парохијски дом и храм Светог великомученика Георгија.