latinica  ћирилица
27/05/2018 |  08:08 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Прослава Дана МУП-а и Полиције Србије (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Београду присуствовао централној свечаности поводом обиљежавања Дана Министарства унутрашњих послова Србије.

Централноj прослави испред Народне Скупштине, као и бројним манифестацијама, дефилеима и приказима, на више локација обиљежен је Дан полиције. Централној прослави Дана полиције присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Владе Србије, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, министар безбједности БиХ Драган Мектић и многобројни грађани.

Београд: Дан полиције Републике Србије (Фото: РТРС)

Свечаним дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије, Мађарске и Пољске кроз Кнез Михаилову улицу, почело је обиљежавање Дана МУП-а и Дана полиције.

Предсједник Србије Александар Вучић је припадницима МУП-а честитао Дан полиције. Указао је да припадници МУП-а обављају најзначајније задатке у држави додајући да омогућавају живот без страха.

"Ваша улога се не примјећује довољно, поистовјећују је са репресијом, замјерају кад сте строги и кад сте благи, а ви рјешавате оно што други неће, посљедњи сте у реду када се дијеле признања", навео је Вучић.

Истакао је да је ово вријеме када се полиција не користи против неистомишљеника, да није подигла руку на демонстранте.

"Дугујемо вам сваки миран дан и безбрижну ноћ. Дугујемо вам понос који ви треба да осјећате због свега што радите и наш због тога што вас имамо", истакао је Вучић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да је поносан на све момке и дјевојке у плавој униформи, на рад свих припадника МУП-а који су тимским радом постигли врло добре и одличне резултате. Истакао је да се полиција свакодневно бори са организованим криминалом и да данас у Србији не постоји озбиљна криминална група, која може да угрози безбједност земље.

Он је истакао да у борби против криминала и корупције нема повлашћених.

Припадницима МУП-а уручене су златне, сребрне и бронзане медаља за храброст, заслуге и посвећеност служби, а награђенима је честитао и Вучић.

Припадници полиције на свечаности су приказали дио својих активности из свакодневног рада, уприличен је свечани дефиле јединица, а у центру Београда организовали су дружење са грађанима.

Обиљежавање Дана и славе МУП-а Србије - Свете Тројице почело је раније данас сјечењем славског колача и полагањем вијенаца на спомен-плочу првом министру српске полиције Јакову Ненадовићу.

Директор полиције Владимир Ребић положио је вијенац на спомен-обиљежје Чукур чесма у знак сјећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у сукобима на том мјесту.

Дан полиције ове године обиљежен је на својеврстан начин, а грађанима је омогућено да на најбољи начин имају увид и у опрему и технику и у способност којима полицијски службеници располажу.

Према Ребићевим ријечима, посљедњих година остварени су значајни резултати на сузбијању криминала, трговине дрогом, а смањен је и број убистава. Значајно је сузбијена и сива економија, а када је ријеч о саобраћају забиљежен је најмањи број погинулих у односу на претходне године.

На централној манифестацији, испред Дома Народне скупштине у дефилеу учествовало је 1.200 полицијских службеника и око 200 возила различите намјене.

У Пионирском парку је постављено више штандова гдје ће грађани имати могућност да опробају своје вјештине у пењању по вјештачким стенама, да јашу коње, да се упознају са форензиком и свим другим облицима и начинима рада, рекао је Ребић.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције биће обиљежен и у другим градовима Србије пригодним манифестацијама и активностима.