latinica  ћирилица
26/05/2018 |  16:06 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Слиједи интерпелација због угрожавања Високих Дечана

Српска листа најоштрије осуђује незакониту градњу унутар заштићене зоне око манастира Високи Дечани и најављује да ће у понедјељак, 28. маја, покренути интерпелацију поводом оваквог дјеловања, а надлежним министарствима поднијети посланичка питања.
Косовска влада почела незаконите радове на магистралном путу у близини Високих Дечана - Фото: Screenshot/YouTube
Косовска влада почела незаконите радове на магистралном путу у близини Високих ДечанаФото: Screenshot/YouTube

Српска листа наводи да је градња пута у непосредној близини манастира Високи Дечани, поред заштите коју има као свјетска баштина на УНЕСКО листи, противна и косовским законима.

Српска листа подсјећа да се крши закон о заштићеним специјалним зонама и угрожава један од најзначајнијих споменика културе и вјерског идентитета српског народа, али и свјетска баштина, који се налази на листи УНЕСКО.



Како су истакли, влада самопроглашеног Косова још једном је показала да јој "закон лежи у топузу, а трагови смрде нечовјештвом" и да спроводи отворено институционално насиље над имовином Српске православне цркве.



"Очекујемо да међународне мисије на Косову и Метохији, представници земаља Квинте, прије свих САД, Велике Британије и Њемачке, обавијесте своје Вваде и мисије при УНЕСКО како косовске институције врше институционално насиље над Српском православном црквом и српским народом, при том кршећи чак и сопствене законе
", наведено је у саопштењу.


Из Српске листе подсјећају јавност да је Манастир Високи Дечани четири пута био на мети екстремиста, да је под заштитом војника КФОР-а пуних 19 година, и да чак ни пресуде Врховног суда Косова о повратку имовине манастиру није поштовала општина Дечани.

ПУТАРСКИ РАДОВИ НАЈГРУБЉЕ УГРОЖАВАЈУ МАНАСТИР ДЕЧАНИ

Епископ рашко-призренски Теодосије обавијестио је представнике Европске уније, ОЕБС-а и КФОР-а да је косовска влада започела незаконите радове на магистралном путу Дечани-Плав у заштићеној зони око манастира Високи Дечани и да се радови спроводе противно косовском закону и стандардима УНЕСКО.

Ова епархија је упозорила да почетком радова на магистралном путу Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани влада самопроглашеног Косова на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих споменика УНЕСКО на Балкану, што представља антицивилизацијски чин.

У саопштењу је истакнуто, да је изградња оваквих путева у заштићеним зонама најстроже забрањена законом о Специјалним заштићеним зонама које је усвојила скупштина /самопроглашеног/ Косова. Наведено је да кршење овог закона, поред упорног одбијања регистрације дечанске земље према одлуци уставног суда Косова од прије двије године, представља још један флагрантан примјер институционалног безакоња које спроводе "косовске институције".

Епархија истиче да Црква није против градње путева, али да изградња магистралног пута непосредно поред најзначајнијег Унесковог споменика свјетске културне баштине на овом простору представља, не само кршење постојећег закона, већ антицивилизацијски чин који ће нанијети велику штету манастиру Високи Дечани.

Како наводе, пут ће узроковати повећања саобраћаја, пролазак тешких возила, те додатно загађење и буку који ће простору око манастира као једној од ријетко сачуваних оаза мира и тишине нанијети непоправљиву штету.

У саопштењу се подсјећа да представници ЕУ, ОЕБС и земаља Квинте у Приштини стоје на чврстом ставу да је градња овог магистралног пута противзаконита и да наноси штету Косову, што је више пута поновљено премијеру самопроглашеног Косова.

Даље се подсјећа да ЕУ, у склопу повезивања западног Балкана, финансира скупи пројекат новог магистралног пута између Пећи и Црне Горе у вишим дионицама Руговске клисуре, што је довољно удаљено од Пећке патријаршије, те да је зато несхватљиво зашто Приштине инсистира на изградњи другог магистралног пута само 17 километара јужније и то непосредно поред манастира Високи Дечани.

"То је у директној супротности са законом о специјалним заштићеним зонама око најзначајнијих културно-историјских споменика", наведено је у саопштењу.

Епархија оцјењује да овај најновији потез косовских институција дубоко нарушава било какво институционално повјерење и поштовање примјене постојећих закона, као и одлуку косовских судова, који очигледно не важе на просторима општине Дечани.

"Уколико се што прије не прекине градња ове спорне саобраћајнице и не поправи штета начињена уништавањем вегетације и терена, Епархија рашко-призренска ће морати да констатује да косовски закони који се тичу заштите културне баштине више не вреде, јер их руши сама влада Косова која је изабрана да би их чувала и примењивала", наводи се у саопштењу.

Епархија оцјењује да лоша безбједносна ситуација, одсуство владавине права и закона, етничка дискриминација и непоштовање сопствених закона наносе штету не само грађанима општине Дечани, већ и свим грађанима на Косову и Метохији.

На само 400 метара од манастира постављена је табла са називом пројекта иза кога стоји такозвано министарство инфраструктуре Косова, а по путу се могу видјети тешке машине и багери који убрзано усијецају пут у брдо, мијењајући слику пејзажа који је вијековима био сачуван.