latinica  ћирилица
25/05/2018 |  13:51 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Међународни економски форум у Санкт Петербургу (ФОТО)

На Међународном економском форуму у Санкт Петербургу одржана је пленарна сједници коју је водио руски предсједник Владимир Путин. У Санкт Петербургу је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Додик и министар енергетике Србије Александар Антић, уз француског предсједника Емануела Макрона и јапанског премијера Шинзо Абеа и директроку ММФ-а Кристин Лагард, учествовали су на пленарној сједници.

Милорад Додик и Александар Антић (Фото: РТРС)

Предсједник Русије, у уводном излагању, истакао је да се тренутно у систему међународних односа одмјеравају снаге, упозоривши да би излазак било које земље из одређеног уговора и кршење договора, донијели велике ризике и губитке на глобалном нивоу.

Он је рекао да су економске санкције постале политички инструмент који се користи за "гушење конкуренције или изнуђивање уступака".

Путин је рекао да ће Русија дјеловати у свом најбољем интересу приликом прављења плана развоја економије, али неће наносити штету другим земљама.

- Ми ћемо превасходно дјеловати у нашем националном интересу, што је сасвим природно за било коју суверену државу, али наши интереси могу се промовисати на различите начине, или игнорисањем другим или поштовањем ставова других - рекао је Путин.

Руски предсједник је нагласио да је потребно схватити да је свијет данас међусобно повезан и државе зависе једна од друге, те да свјетске економије имају огромну одговорност за заједничку будућност.

Француски предсједник Емануел Макрон, који је такође на форуму, позвао је на побољшање веза Русије и ЕУ.

 

(извор: СПИЕФ)