latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:52 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ одобрило ексхумацију тијела сахрањених до почетка рата у Вучиловцу

На иницијативу породица, Тужилаштво БиХ одобрило је ексхумацију тијела сахрањених до почетка рата у Вучиловцу код Брчког. Породице и мјештани тврде да у гробницама нема остатака њихових најмилијих, и сумњају да су тијела размјењивана. За њих је ово велика манилупација и злочин, невиђених размјера. Ексумацији присуствују и стручњаци из Института за нестала лица Републике Српске.

Манипулација без трунке хуманости према седам мјештана који су умрли и сахрањени до почетка рата у Вучиловцу, који су од 1993. године до Дејтонског споразума, контролисале војне снаге Републике Хрватске из Славонског Брода потпомогнуте сарадницима из Орашја.

Петра Маргетић је одмах послије рата отишла да види синов гроб, и имала је, каже, шта да види. Празан гроб њене свекрве Божице.

Исто се дешавало и са остацима тијела Милорада Мајсторовића, прича његов син Стојан. Имао је седам година кад су очева сестра и њен муж затекли очев ископан гроб. Нашли су свега двије до три од 206 костију, у које сумњају да су људског поријекла.

"Гробница је била ископана метар и по до два, они су дошли само да откопају и виде да ли ту има кости. Када су откопали, нашли су двије до три кости и то је тако остало, било им је тешко да копају даље", појашњава Стојан Мајсторовић.

Катастрофалан и скоро невиђен злочин регуларних снага Републике Хрватске, кажу мјештани. Настаће још већи проблем, ако се сумње ових седам породица обистине, и ако су гробнице празне.

"Не бих ваљало да не буде ту мртвих јер би ово, онда ако се докаже, био злочин над злочинима. Вјерујте данас је врло тешко, поготово овим породицама и ми их разумијемо, али, ово ће довести до велике сумње и великих проблема", наглашава Љубиша Остојић, предсједник МЗ Вучиловац.

Ако ДНК анализом буде утврђено да и то мало костију уколико их нађу, потврде да у гробницама нема сахрањених предака, мјештани ће ланчаном реакцијом тражити ексхумације осталих гробова за које се сумња да су током рата скрнављени.