latinica  ћирилица
23/05/2018 |  15:43 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Теслић: У ОШ "Доситеј Обрадовић" у Блатници замијењени столарија, кров и фасада

Дотрајала столарија, кров и фасада на Основној школи "Доситеј Обрадовић" у Блатници код Теслића замијењени су новим. Све то урађено је у оквиру пројекта енергетске ефикасности "Зелени економски развој".

Основну школу у Блатници похађа 280 ученика. Боравак у школи сада је много угоднији. Осим тога, велике су и уштеде енергената.

Миладин Готовац, директор Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Блатници изразио је наду да ће овај пројекат допринијети још бољим резултатима школе, којима су, како каже, иначе поносни.

"Република Српска ради и проводи пројекат енергетске ефикасности уз техничку помоћ УНДП-а који нам умногоме помажу. Успјели смо санирати око 31 објекат, и наш је циљ далеко већи", истакла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Српске.

Пројекат реализује УНДП уз подршку Владе Шведске, општинске управе и Фонда за заштиту животне средине Републике Српске.

"Разлог зашто ово радимо јесте јер желимо радити на превенцији климатских промјена и заштити околиша у БиХ јер је БиХ једна од најзагађенијих земаља у Европи", нагласио је Андерс Хагелберг, амбасадор Краљевине Шведске у БиХ.

Милан Миличевић, начелник општине Теслић истакао је да је утопљавање ове веома важне школе у Теслићу, која пружа простор за 280 ђака, велики пројекат у омјеру пола пола.

"Годишње се само кроз овај пројекат од средстава Шведске Владе и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност уложи око два милиона КМ", рекао је Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине Републике Српске.

Вриједност пројекта у Блатници је око 200.000 КМ.

У Теслићу је у плану реализација још једног пројекта енергетске ефикасности и то на Основној школи "Вук Караџић".