latinica  ћирилица
22/05/2018 |  19:15 ⇒ 23/05/2018 | 08:02 | Аутор: РТРС

Злочин у Јасеновцу на међународном нивоу окарактерисати као геноцид

У Бањалуци је почела Седма међународна конфенција о утврђивању истине о Јасеновцу. Обим страдања Срба, Јевреја, Рома и осталих анти-фашиста биће додатно документован у 30 радова аутора из Српске, Србије, Велике Британије, Израела, Русије и осталих држава. Првог дана дводневне конференције изнесени су запањујући подаци, мало познати и добро упућеним у размјере геноцида почињеног у НДХ.

Представници Међународне комисије изричити су да је обим страдања дјеце у такозваној НДХ био вишеструко већи чак и од броја о којем говоре српски историчари. Ове податке, између осталог, црпе и из усташке штампе.

Србољуб Живановић, предсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, рекао је да су Хрвати и муслимани убили 110.000 дјеце, а не 20.000 како пише на таблама у Доњој Градини.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је посебно важно што су међународне конференције о Јасеновцу, поред Бањалуке, организоване и у Сједињеним Америчким Државама и Израелу. Додик је истакао да је задатак струке и политичара да на што више меридијана објасне какав је злочин почињен над Србима.

- Њихов задатак је да се страдње почињено од стране НДХ, чија је то били државна политика и циљ, прогласи геноцидом над Србима у том периоду - нагласио је Додик.

О улози Ватикана у злочину над Србима говорио је универзитетски професор Михајло Правица, Американац коријена из Лике. Истраживачке текстове о геноциду, у којем су му страдали бројни преци, деценијама објављује у најугледнијим америчким новинама.

Правица отворено пита када ће Ватикан тражити опроштај од Срба, Јевреја и Рома чије су породице убијене.

- Ми већ 21 годину кроз седам конференција о Јасеновцу причамо ову голему причу о Јасеновцу и покушавамо пробудити јавност како би се и она укључила у разоткривање овог страшног злочина - наводи Јазбец Соломон са Маргеловог института у Загребу.

Предсједник Републике Српске, у којој је највећи број гробних мјеста јасеновачких страдалника, очекује да бројни угледни историчари из Српске, Русије, Израела и Сједињених Америчких Држава, научно додатно објасне и узроке највећег ратног злочина почињеног у усташкој творевини.

- Тај злочин није трајао само тих година кад се дешавао, него и деценијама прије. Ми смо увјерени да је почетак тога још из времена оснивања заједничке државе - наводи Додик.

Организатори дводневне конферанције су Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу и Удружење Јасеновац-Доња Градина.