latinica  ћирилица
22/05/2018 |  15:42 ⇒ 23/05/2018 | 09:15 | Аутор: РТРС

Од љета ново повећање пензија

Увећане пензије за 2,5 одсто исплаћиваће се од јунске или најкасније јулске пензије, потврдила је предсједница Владе Жељка Цвијановић на Скупштини Удружења пензионера Српске у Бањи Врућици. Из Владе поручују да на овим повећањима неће стати.

Пензионери су задовољни новим повећањем пензија од 2,5 одсто. Са овим повећањем, пензије у Српској за вријеме мандата Жељке Цвијановић биће повећане за укупно 20 одсто. Влада Српске, кажу пензионери, увијек је имала слуха са потребе ове популације, због тога су премијерки уручили захвалницу.

- Ми, односно цијела ова средина је, великим дијелом задовољна оним што је предсједница учинила, не само за пензионере, већ и за развој Републике Српске - рекао је Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Цвијановићева је нагласила да оставља обавезу наредним владама да са пензионерском популацијом његују дијалог и унапређују њихов материјалани статус.

- Мислим да ће и све будуће Владе морати да наставе да се понашају на тај начин. Пензионери су дошли до укупног повећања од 20 одсто, али то нипошто не значи да се ту мора стати. И наредне Владе ће морати томе да посвете пажњу, поготово имајући у виду све рањивости нашег пензионог система - истакла је Цвијановићева.

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић рекао је да ново повећање пензија за 2,5 одсто на мјесечном нивоу захтијева додатни износ од 2.200.000 КМ, односно 13.500.000 КМ до краја године.

Буџет Српске је функционалан, стабилан и ликвидан. Премијерка каже да Влада предузима низ мјера како би у реалном и јавном сектору биле повећане плате.

- Такође, прошле године имали смо рекордан број запослених, намјеравамо кроз различите мјере да идемо даље ка побољшању, имали смо велики извоз и највећу покривеност увоза извозом откад се биљежи овај показатељ у Републици Српској. Предузели смо читав низ мјера у реалном сектору што је поузроковало повећањем броја запослених - истакла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је подсјетила да Влада управља само једном од, како каже, три кључне полуге за економски раст.

- Подсјетићу вас да је спољно-трговинска политика на нивоу БиХ, монетарна политика такође, и то нису инструменти у рукама Владе, али ево и са овим чиме располажемо успјели смо да забиљежимо добре макроекономске показатеље и дошли смо у једну фазу стабилности - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева каже да се аранжман са ММФ-ом одржава, да се не повлаче средства и да, када је ријеч о Писму намјере, ту нема никаквих проблема.