latinica  ћирилица
21/05/2018 |  17:39 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Мораторијум на повећање акцизе на цигарете

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање усвоји је инофрмацију Радне групе за измјену Закона о акцизама БиХ у којем је предложено увођење мораторијума на даље повећање специфичне акцизе на цигарете у наредне три године што би требало да спријечи периодична поскупљења која су до сада била законска обавеза.

У информацији Радне групе која је у посједу Срне пише да је у вези с тим сачињен и Нацрт измјена Закона о акцизама који је достављен УО УИО БиХ.

То ће бити предмет израде закона јер још није усвојен нацрт већ само иницијатива.

"Други закључак Радне групе односи се на предузимање мјера за сузбијање црног тржишта дуванских прерађевина. У ту сврху предлажемо формирање Радне групе коју би, осим представника УИО, ентитетских инспекција и дистрикта Брчко, чинили и они из агенција за спровођење закона", наведено је у информацији Радне групе.

У тексту пише и да је за усвајање тих приједлога потребно обезбиједити консензус свих чланова УО, а да се тај материјал усваја простом већином у случају да консензус не постоји.

Досадашње повећање акциза било је засновано на законским одредбама које се позивају на директиве ЕУ, па је БиХ имала највише цијене у земљама региона, односно у онима које су ван ЕУ.

Радна група за израду измјена Закона о акцизама БиХ успостављена је одлуком УО УИО на основу анализе политике опорезивања дуванских прерађевина за период од 2009. до 2018. године.

Други закључак Радне групе односи се на предузимање мјера за сузбијање црног тржишта дуванских прерађевина.