latinica  ћирилица
19/05/2018 |  15:53 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Министарство пољопривреде: На кућу у Хасама пао дио противградне ракете

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да је на кућу у селу Хасе код Бијељине пао контејнер мотора противградне ракете од стаклопластике.

Из ресорног министарства наводе да је нетачна информација коју су објавили поједини медији да је на кућу у селу Хасе пала и експлодирала противградна ракета.

"Није пала цијела ракета, није експлодирала нити детонирала. Тачно је да се није укључио механизам самоуништења контејнера мотора ракете, те је усљед удара контејнера мотора од стаклопластике дошло до материјалне штете на објекту", наводе из ресорног министарства.

Из Министарства наводе да су их из Јавног предузећа "Противградна превентива Републике Српске" обавијестили о паду дијела ракете /контејнер мотора/ на један стамбени објекат у селу Хасе код Бијељине.

"Противградна превентива" ће надокнадити сву насталу материјалну штету, а након што добију званичан допис о увиђају који је извршило Министарство унутрашњих послова Републике Српске биће познато о којој серији ракете се ради, након чега ће се предузети додатни технички прегледи.

У саопштењу се наводи да "Противградна превентива" изражава жаљење због овог догађаја, као и да је ово први овакав случај у протеклих пет година и испаљених 3.500 ракета.

"Противградне ракете се не испаљују у забрањене углове који обухватају насеља, већ је вјероватно при паду, ваздушно струјање усмјерило остатак ракете на мјесто пада. Све ракете које се набављају имају потребне употребне дозволе са толеранцијом два посто кварова и уклапају се у ЕУ стандарде", саопштено је из Министарства пољопривреде.

На кућу Милутина Ђокића у насељу Хасе у Бијељини пала је противградна ракета која је пробила кров, оштетила плочу и није експлодирала.