latinica  ћирилица
19/05/2018 |  12:16 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

До краја године усвајање Закона о заштити жртава ратне тортуре

У Бањалуци је одржана четврта редовна скупштина Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Учесницима се обратио предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Истакнуто је да ће Закон о заштити жртава ратне тортуре бити усвојен до краја овог скупштинског сазива.

Сједници је присуствовала предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, као и посланици у Народној скупштини.

Цвијановићева је изјавила да ће од половине године бити уведене личне инвалиднине за цивилне жртве рата.

Цвијановићева је подсјетила да је већ усвојен Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре, те да је, с обзиром на осјетљивост овог питања, било неопходно провести јавне расправе.

Она је истакла да то није подразумијевало класичне јавне расправе, већ да је постојала велика међуинституционална размјена информација будући да су "на прагу" креирања свеобухватног социјалног пакета.

Цвијановићева је навела да су вођени разговори са свим рањивим категоријама да би се видио начин како може да се унаприједи њихов статус.

"У међувремену су препознате многе ствари и откривени одређени недостаци. То значи да сви заједно морамо радити на унапређењу и статуса и регулаторног оквира и направити свеобухватан пакет у којем ће сви који су препознати као потенцијални примаоци одређене врсте накнада или помоћи, а има их много, бити стављени у тај пакет", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, након сједница Скупштина Удружења жена жртава рата Српске.

Она је истакла да су била различита размишљања када се вршила процјена колико ће новца бити потребно за ову категорију.

"На крају смо рекли да ћемо поћи од одређених износа кад закон буде регулисао та права. Кад завршимо цијели тај пакет, онда ће сигурно доћи до повећања. Јачањем потенцијала Републике повећаваће се и новац који се издваја у ту сврху. То се могло видјети и на другим категоријама", рекла је Цвијановићева.

Она је додала како се видјело да се јачањем Републике Српске јачају и уводе нова права, као што је за незапослене породиље које износи 405 КМ на мјесечном нивоу.

Цвијановићева је напоменула да огроман новац одлази на социјалну сферу, те је подсјетила да се за годишње за потребе борачких категорија издвоји близу 250 милиона КМ.

"Наш буџет не може и неће сигурно још много времена бити неки саморазвојни буџет. Он ће бити јако изражен као социјални буџет с обзиром на све потребе у друштву. Ми заједно радимо и моје задовољство је што постоји разумијевање са свим социјалним партнерима", рекла је Цвијановићева.

У бази Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица евидентиране су 1.803 жене жртве, од којих је 696 жртава ратног силовања.

Предсједница Удружења жена жртава рата Српске Божица Живановић Рајилић изразила је наду да ће овај законски акт бити усвојен у Народној скупштини Српске, нагласивши да се њиме постиже коначни циљ да свака жена која је била жртва ратне тортуре добије тај статус и права која јој припадају.

Извор: РТРС/СРНА