latinica  ћирилица
18/05/2018 |  16:30 ⇒ 16:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија формира Комисију за истрагу посљедица бомбардовања

Скупштина Србије усвојила је приједлог о формирању Комисије за истрагу посљедица НАТО бомбардовања 1999. по здравље грађана Србије и утицај на животну средину.
Скупштина Србије (фото: www.mondo.rs) -
Скупштина Србије (фото: www.mondo.rs)

За приједлог предсједнице парламента Маје Гојковић од 157 присутних посланика, њих 156 глаасало је за, један није гласао, Александар Јерков из ДС, а није било гласова против нити уздржаних.

Међу онима који су подржали формирање Комисије, поред посланика из странака које чину скупштинску већину, били су и поједини посланици опозиције, из СРС, затим Бошко Обрадовић и Драган Весовић из Двери, Гордана Чомић и Верољуб Стевановић из ДС, лидер НС Зоран Живковић, као и посланик Нова Србија - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић.

Предсједник Комисије ће бити посланик СНС и предсједник Одбора за здравље Дарко Лакетић, а задатак Комисије је да сагледа све чињенице и околности везане за посљедице НАТО бомбардовања 1999. године, као и утицај на животну средину, са посебним освртом на посљедице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијомом.

На првој конститутивној сједници, Комисија је дужна да утврди методологију рада.

Предсједник Народне скупштине на приједлог Комисије може да ангажује научне или стручне институције, као и научнике и стручњаке ради помоћи у раду Комисије.

Комисија има обавезу да информише Народну скупштину периодично на шест мјесеци о својим активностима и дужна је до први прелиминарни извештај са приједлогом мјера поднесе парламенту до краја 2020. године.

За спровођење ове одлујке обезбијеђена су средства у буџету Србије.