latinica  ћирилица
18/05/2018 |  16:05 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

У Бијељини отворен Девети међународни сајам туризма и гастрокултуре

У Бијељини је отворен Девети међународни сајам туризма и гастрокултуре "Бијељина-турист 2018". На дводневном сајму који је окупио 80 излагача, представљени су туристички потенцијали Семберије , Републике Српске и земаља окружења

На сајму су се представиле туристичке организације и агенције, еко - центри, хотели, ресторани, бање.

"Оно што ми данас желимо да покажемо нашим грађанима то је антика и то је Сирмијум. Сремска Митровица је у то вријеме Римског Царства била једна од четири престонице и доживела свој највећи процват", рекла је директорка ТО Сремска Митровица Светлана Сабо.

Удружења грађана која се баве очувањем традиције, као и израдом украсних и употребних предмета , обогатила су сајамску понуду.

"Удружење Бели анђео има за циљ да сачува традицију обичаје и културу, једног народа, региона и шире", истакла је Радинка Тодић из Удружење жена Бели анђео Дворови Радинка Тодић.

Туризам је брзо растућа грана у Српској што показује и повећање броја ноћења за 12 одсто, као и повећање броја посјета туриста у првом кварталу ове године, истакнуто је на отварању сајма.

"27 посто је број долазака значајно већи у односу на исти приод прошле године и такође оно што је нама важно број ноћења се повећао у Српској. Транзитни туризам сигурно биљежи највећи раст", навео је министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

Семберија због повољног географског положаја , природних љепота и туристичке инфраструктуре биљежи значајан раст броја туриста, али се ова грана првреде и даље може значајно унаприједити, како би се повећали и приходи.

"Прије 10-20 година практично да нисмо имали ништа осим Бање Дворови, Сада имамо и етно село и вјерски туризам. Свједоци сте да из Београда долазе сваки викенд више аутобуса да обиђу и музеј и наше манастире", нагласио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Сајам туризма први пут је организован на Тргу Краља Петра првог Карађорђевића, на више од 500 метара квадратних излагачког простора.