latinica  ћирилица
18/05/2018 |  13:52 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Највећи проблем застарјела евиденција

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић рекла је данас у Источном Сарајеву да поједине подручне јединице имају проблеме са старом евиденцијом, односно са неажурним земљишним књигама.
Директор РУГИП Босиљка Предраговић састала се са шефовима ПЈ Источно Сарајево - Фото: СРНА
Директор РУГИП Босиљка Предраговић састала се са шефовима ПЈ Источно СарајевоФото: СРНА

Предраговићева је навела да је и данашњи састанак са шефовима подручних јединица са подручја града Источно Сарајево организован с циљем рјешавања проблема у имовинско-правним односима.

"Свјесни смо да још нису окончани поступци претварања државне својине која треба да буде укњижена у корист јединица локалне самоуправе и да је то поступак који траје дуже вријеме", каже Предраговићева.

Она је изразила наду да ће бити основан катастар непокретности, као јединствена евиденција, чиме би била ријешена многобројна питања приватне имовине, било јединица локалне самоуправе, било Републике Српске или физичких лица.

"Покушавамо да предложимо измјене Закона о стварним правима и Закон о узурпацији и да га упутимо у Народну скупштину јер смо примијетили да важећи текст Закона о стварним правима омогућава злоупотребу појединих органа који су омогућили незаконито књижење државне имовине и имовине јединица локалне самоуправе на поједина приватна лица", истакла је Предраговићева.

Она је навела да проблем представља и то што се дио земљишних књига које се односе на некретнине на територији Републике Српске налази у Федерацији БиХ и не могу да представљају јавну евиденцију.

Предраговићева појашњава да је стварна надлежност коју има РУГИП, према Уставу Републике Српске, само некретнина која се налази на територији Српске.

Она је апеловала да судски органи схвате да се на основу неажурне и нетачне евиденције која се налази на територији ФБиХ не могу изводити стварне надлежности и расправљати о тој некретнини на основу тих уписа.

Директор Подручне јединице РУГИП-а Рогатица Рада Лимић рекла је да је за цијело подручје општине завршено излагање и успостава јединствене евиденције катастра непокретности, утврђивање права на непокретностима, што је од великог економског значаја за локалну заједницу и привреднике и власнике некретнина.

"Ово је пројекат од општег интереса за Републику Српску и ми смо међу првим општинама које су завршиле тај пројекат излагања и успостављања захваљујући предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Влади Српске и Предраговићевој", нагласила је Лимићева.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је потребно да се власничка и посједовна евиденција воде на једном мјесту, а то је катастар, јер постоје неслагања између посједовног стања у катастру и власничке евиденције која се води у грунту.

"Нас занима да имовину која је у власништву општине обезбиједимо и у оквиру власничке евиденције и да са њом можемо да располажемо", нагласио је Ћосић.

Он је навео да општина нема проблема са имовином која је власништво Републике Српске, те да је спорно подручје двије касарне, које су неперспективна војна имовина, јер се земљиште води на Савезном секретаријату народне одбране, а циљ је да општина буде власник и да се евидентира у катастру у складу са законом.

Ћосић је изнио примједбе и на пресуде основних и окружних судова јер у одређеним споровима пресуђују потпуно нелогично. "Такве судске пресуде отежавају функционисање локалних заједница", напоменуо је он.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је сарадња са РУГИП-ом одлична, те да се сусрећу са великим проблемима када је ријеч о коришћењу природних ресурса.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа Зоран Аврам истакао је да је највећи проблем непостојање грунта.