latinica  ћирилица
18/05/2018 |  12:01 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

У октобру завршетак зграде са 32 стана за избјегла и расељена лица

Министар за избјегла и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш током данашње посјете Градишци изразио је очекивање да ће у октобру бити усељива стамбена зграда са 32 стана за избјегла и расељена лица у градишком насељу Сењак.
Градишка- Зграда за избјегла и расељена лица - Фото: СРНА
Градишка- Зграда за избјегла и расељена лицаФото: СРНА

За градњу ове зграде ће из Регионалног програма стамбеног збрињавања, потпројекат БХЗ, бити издвојено око 1.250.000 КМ.

Чордаш је након разговора са начелником општине Градишка Зораном Аџићем о стамбеном збрињавању избјеглих и расељених лица, те посјете мјесту изградње, навео да ће на овај начин стамбено бити збринуто више од 100 избјеглих лица из Хрватске и ресељених са подручја Федерације БиХ који живе у Градишци.

Он истакао да се у оквиру Регионалног пројекта стамбеног збрињавања граде станови за избјегла и расељена лица на територији цијеле Републике Српске, који ће бити завршени ове или наредне године.

Чордаш је најавио да ће најкасније за два мјесеца у Градишци почети градња још једне заграде са 32 стана која ће бити финансирана из кредитног програма "ЦЕБ 2", те да ће реализацијом овог пројекта бити стабено збринута сва лица која тренутно користе колективне смјештаје у Градишци и цијелој Српској.

"У Градишци ћемо радити око 100 стамбених јединица, а вриједност тих пројеката је око 4.000.000 КМ", навео је Чордаш.

Аџић је рекао да ће станови у којима ће бити смјештена избјегла и расељена лица из Хрватске и ФБиХ остати у власништву општине док они трајно не ријеше стамбено питање.

Он је навео да је општина Градишка у пројектну документацију, грађевинске и друге дозволе за ову зграду уложила око 160.000 КМ, те да ће издвојити још средстава за уређење инфрастуктуре.

Аџић је захвалио Чордашу и Влади Републике Српске који заједно са локалном управом желе да коначно ријеше питање стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица на подручју општине Градишка.