latinica  ћирилица
18/05/2018 |  11:41 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

У ЈАР повријеђено осам држављана Србије

Осам држављана Србије повријеђено је у инциденту у Јужноафричкој Републици када су их физички напали локални радници који су остали без посла у истој фирми, пренијели су београдски медији.
Напад на српске раднике (фото: twitter.com/madona_donald) -
Напад на српске раднике (фото: twitter.com/madona_donald)

Амбасадор Србије у Преторији Божин Николић рекао је да се инцидент догодио у сриједу увече.

Шесторица српских држављана су задобила лакше повреде, док су двојица задобили преломе руку и ногу и задржани су у болници, али су ван животне опасности, а један ће данас бити оперисан. Они су у Јужну Африку дошли преко њемачке компаније ИМР Хамбург ГмбХ и заједно са Хрватима и Нијемцима раде на изградњи термоелектране у близини Преторије. Теже је повријеђен и један држављанин Хрватске.

За ту њемачку фирму ради око 50 радника из Србије. Проблем је настао зато што све стручне послове обављају Нијемци, Срби и Хрвати, а локално становништво је незапослено. Афричко становништво је напало камп поред градилишта у ком су смјештени српски радници.

Веће нереде су спријечиле војска и полиција, које су морале и да запуцају.

- У контакту смо са нашим људима, као и са надлежним институцијама у Јужноафричкој Републици и представницима компаније - рекао је амбасадор Николић, и додао, да Србија има изузетне пријатељске односе са ЈАР, те да овај напад нема везе са Србима, већ је посљедица дешавања у компанији.

Иначе, у ноћи између сриједе и четвртка опљачкана је и кућа Саше Марта, конзула у Амбасади Србије у Јужној Африци. Амбасадор је потврдио да је ријеч о провали и да овај инцидент није у никаквој вези са нападом на српске раднике.

- Веома је важно да породице и родбина повријеђних Срба знају да су они добро и да ћемо учинити све да добију неопходну његу и што прије се опораве - нагласио је Николић.