latinica  ћирилица
10/05/2018 |  17:32 ⇒ 19:23 | Аутор: СРНА

Вишковић: Формирати анкетни одбор

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић предложио је закључак овог клуба којим се тражи формирање анкетног одбора да би трагично страдање Давида Драгичевића било истражено до краја и извјештај поднесен Скупштини.

"Предлажемо да одбор броји шест чланова, по три из власти и опозиције, да предсједник буде Бранислав Бореновић и да се одлуке доносе консензусом. Бореновић је упознат са ситуацијом, Бањалучанин је, а тражимо и да анкетни одбор посао убрза, односно да до краја овог мјесеца поднесе извјештај Народној скупштини", рекао је Вишковић у Народној скупштини.

Он је истакао да би анкетни одбор требало да уради све што је потребно, контролише рад институција и појединаца, те да Народна скупштина, након завршетка рада одбора, донесе коначну одлуку.

"Пословником о раду Скупштине дефинисано је да се анктни одбор може дефинисати као повремено тијело за извршавање посебних задатака, а предсједник одбора се бира из реда опозиције", навео је Вишковић.

Он је напоменуо да Клуб СНСД-а предлаже и друге закључке и позвао опозицију да их заједнички усагласе.

"Закључак гласи да Народна скупштина Републике Српске оцјењује да је стање безбједности у Српској у основи стабило без обзира на појединачне случајеве који повремено изазивају забринутост грађана. Сви параметри на основу којих се процјењује стање безбједности су позитивни, а многи показују позитиван тренд раста. Скупштина констатује да у протеклом периоду није било терористичких акта, угрожавања безбједности грађана и већег нарушавања јавног реда и мира", навео је Вишковић.

У закључцима је наведено, каже Вишковић, да појединачни случајеви, укључујући и случај Драгичевић, неспорно код грађана изазивају гњев и траже да се што прије расвијетле овакви случајеви.

"Закључак је и да, разматрајући предмет Драгичевић, Народна скупштина тражи одлучну и бескомпромисну активност надлежних на потпуном расвјетљавању свих чињеница да би биле отклоњене све недоумице и нејасноће и задовољена правда. У томе Народна скупштина посебно види улогу и одговорност Тужилаштва и тражи да се са МУП-ом крајње законито размотре све чињенице, пронађу нове и изађу у јавност са степеном достигнутим у расвјетљавању предмета", додао је Вишковић.

Он каже да Народна скупштина тражи да се убрза истрага, али не на рачун законитости и што прије саопште јавности резултати.

"Закључак је и да Народна скупштина Републике Српске дубоко жали због случаја Драгичевић и подржава сваки вид комуникације са породицом и њено укључење у расвјетљавање случаја. Скупштина разумије забринутост грађана и подрушку породици, те захтјев да се дође до свих детаља који ће допринијети расвјетљавању чињеница", навео је Вишковић.

Народна скупштина одбацује сваки вид политизовања трагичног случаја и тражи од политичких партија да се не политизују скупови који се одржавају, да се појединци из политичких партија издигну изнад политичких интереса и уздрже од било каквих коментара који се односе на ток истраге.

"Закључком је предложено да Народна скупштина очекује од свих грађана који имају било каква сазнања која доприносе расвјетљавању чињеница да их саопште надлежним органима и позива да се путем друштвених мрежа подрже надлежни ограни који су мјеродавни да случај доведе до краја", додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, предлаже се да Народа скупштина тражи од надлежних органа да се, уколико су уочени одређени пропусти појединца у органима који су учествовали у предмету, утврди њихова индивидуална одговорнст и предузму законом утврђене мјере, подразумијевајући и политичку.

"Закључак је и да Скупштина разумије скупове као што су ови у Бањалуци и позива да се води рачуна да се одржавају у складу са законом, без политизације и манипулација. Предлажемо и да Скупштина тражи од Владе да се приступи измјени прописа којим је регулисано да се поступак тражења несталих лица ради одмах након пријаве нестанка", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Клуб посланика СНСД-а не намјерава да крије било шта и било кога да штити.

"Нешто смислено рећи данас је тешко. Међутим, оно што морам да примијетим код неких посланика јесте да дају себи за право да изричу квалификације које не могу ни надлежни органи", рекао је Вишковић и упитао на основу којих чињеница посланици могу квалификовати дјело?

Он је подсјетио да надлежно тужилаштво још није окарактерисало случај трагичног страдања Давида Драгичевића.

"Кључ свега у овом случају јесте размак од радње до рјечице Црквене. На основу новинских написа неозбиљно је да доносимо одлуке и изјашњавамо се о квалификацији кривичног дјела", каже Вишковић.

Он је нагласио да је СНСД заинтересован да се сазна истина што прије.

"Важно је, због породице Драгичевић, да се дође до истине. Позивам институције да раде у складу са законом", рекао је Вишковић.