latinica  ћирилица
10/05/2018 |  15:10 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Опозиција беспотребно политизовала расправу

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да вјерује у институције Српске и затражила од њих да дођу од истине у вези са смрћу 21-годишњег младића Давида Драгичевића из Бањалуке.

У обраћању у Народној скупштини током расправе о тачки дневног реда - Разматрање стања безбједности у Бањалуци и Републици Српској - "Правда за Давида - Правда за све", Цвијановићева је нагласила да јој је жао због губитка једног младог живота и трагедије која је задесила породицу Драгичевић, изразивши им саучешће.

"Жалим што ће Давидови родитељи бити сами кад се суоче са истином. Тада неће бити ни вас, ни оних који су отишли на Трг, ни оних који су потрчали да се усликаји кад пале свијеће, као ни оних који као политичари укрштају руке са несрећним оцем. Неће бити никога, то знам јер смо гледали и друге такве примјере", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да као родитељ очекује да Тужилаштво каже да ли је тачно или није то што су људи навели у обдукционом налазу.

"Ми нисмо позвани да то објашњавамо. То ради струка и сви хоћемо одговоре. Осјећам се веома лоше да развлачимо мртво дијете кроз своје политичке приче. Не желим полазити од претпоставке да неко ко сједи на клупи у парку више зна од полиције. То је немогуће", истакла је Цвијановићева.

Предсједница Владе је навела да је овдје ријеч о једној породичној трагедији и изразила бојазан да се у вези с тим злоупотрељава туђа бол и родитељска брига, те да су ствари у вези са смрћу Драгичевића, нажалост, исполитизоване.

"Једна трагедија и несрећа су исполитизовани. Није на политичарима да се утркују да се појаве на окупљањима на тргу. Нико нема ништа против окупљања грађана, то је њихово право, али имам против политизације једне породичне трагедије и њихове боли. Не вјерујем да ће се деполитизација десити на основу расправе у Народној скупштини и да ћемо нешто посебно постићи", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да Народна скупштина не може да се изјашњава да ли је у овом случају ријеч о убиству или самоубиству Давида Драгичевића, како је захтијевао његов отац Давор.

"Суштина је да ојачамо наше институције, да надлежне институције утврде истину", рекла је премијер Српске.

Навела је да поједини посланици не треба да Влади и ресорним министрима постављају питања за чије је одговоре мјеродавно и релевантно Тужилаштво.

Цвијановићева је нагласила да је сагласна са ставом да се нико не смије криминализовати без доказа и да је то погрешно.

"То се односи на несрећног дјечака, као и било ког члана друштва, функционера или некога ко обавља послове у институцијама. То треба бити наш генерални став и надам се да већина сматра да је то исправно", рекла је Цвијановићева.

Осврнувши се на оптужбе посланика НДП-а Здравка Крсмановића да "неко прикрива доказе у вези са овим случајем", Цвијановићева је истакла да су то апсолутно неозбиљне оптужбе.

"Ако има неко да то ради, очекујем да буде тешко санкционисан", каже Цвијановићева.