latinica  ћирилица
10/05/2018 |  10:08 ⇒ 10:09 | Аутор: СРНА

Турска: Ухапшено 65 особа због веза са Гуленом

Турска полиција ухапсила је 65 чланова турског војног ваздухопловства, који су оптужени за повезаност са имамом Фетулахом Гуленом, пренијели су турски државни медији.
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com) -
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com)

Новинска агенција "Анадолија" јавила је да је тужилаштво издало налоге за хапшење 96 лица, од којих је 91 лице запослено у турском ваздухопловству.

Агенција додаје да полиција и даље трага за преосталим осумњиченима у операцији усредсређеној на град Измир, која је проширена на 15 покрајина.

За осумњичене се сматра да су повезани са мрежом Гулена, за коју Анкара тврди да је организатор војног пуча у Турској у јулу 2015. године, током којег је погинуло 250 људи. Гулен је негирао било какву повезаност са организовањем војног пуча.

Канцеларија УН за људска права је саопштила да су турске власти од неуспјелог пуча притвориле 160.000 људи и да су отпустиле скоро исто број државних службеника.

Више од 50.000 лица је формално оптужено и током суђења су се налазила у притвору.

Западни савезници Турске су критиковали овако оштро кажњавање у земљи, а критичари турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана су оптужили лидера Турске да користи пропали пуч као изговор за "гушење неслагања".

Турске власти тврде да су мјере које се спроводе неопходне са циљем борбе против пријетњи за националну безбједност.