latinica  ћирилица
26/04/2018 |  16:05 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Требиње: Семинар библиотекара из Српске, ФБиХ и региона

У Требињу је организован семинар библиотекара на којем учествује око 200 радника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Словеније. Ријеч је о расправи у вези са изазовима библотекарства у ери модерних технологија. Акценат је на школским бибилиотекама и млађим читаоцима, а основни проблем за реализацију идеја свих билиблиотека у Српској је мањак финансија.

"Kроз теме о којима ћемо говорити на овом семинару, говорићемо о књизи, библиотеци, фокусирали смо се на рад школских библиотекара. Школе су запостављене и зато смо одлучили да један дио семинара буде баш о школским библиотекарима", рекла је Стојка Мијатовић, предсједница Друштва библиотекара Републике Српске.

"Настојимо што се тиче кадра да попунимо библиотеке стручно оспособљеним библиотекарима. Једино су финансије те које коче да се набаве техничка средства како би се могли прилагодити савременим корисницима јер би ми требали да идемо испред њих како би им помогли оно што их интересује", истакла је Славица Костимировић, диркеторка Народне библиотеке у Добоју.