latinica  ћирилица
26/04/2018 |  14:29 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

Успјешна Српска о стављању ван снаге Одлуке о усвајању просторног плана

На дневном реду сутрашње Скупштине града Бијељина је стављање ван снаге Одлуке о усвајању просторног плана града Бијељина и Урбанистичког плана града Бијељина и Урбанистичког плана насељеног мјеста Јања.
Успјешна Српска - Фото: РТРС
Успјешна СрпскаФото: РТРС

Ова одлука нанијеће вишеструку штету и грађанима, али и инвеститорима и грађевинским фирмама.

Стављање ван снаге је наложило ресорно министарство због низа пропуста и незаконитости у поступку доношења. Нестручност и бахатост скупштинске већине и предсједника скупштине града, а посебно Стручне службе скупштине и Kомисије за прописе кроз чије је руке и прошла ова одлука прије стављања на дневни ред, главни су разлози за горенаведене одлуке.

Kакав су однос према овим плановима и одлукама имали надлежни најбоље говори податак да на претходној Скупштини када су усвојена наведена три плана нису учествовали представници Дирекције за изградњу и развој града који су били носиоци израде плана. То је потпуна бесмислица у овој области.

Подсјетићу да су претходно ове тачке уврштене на дневни ред на самој сједници иако ове одлуке због свог стратешког значаја заслужују посебну и свечану сједницу.

Из поступка доношења ових планова потпуно је искључен Савјет плана као стручно тијело чија улога је била само формална због законске улоге савјета.

Тражимо, не само политичку, него и материјалну одговорност, јер је за израду ових планова из буџета града плаћено 700.000 KМ. Оваквим неодговорним поступцима и сутрашњим стављањем ван снаге наведених одлука, штету ће трпјети не само грађани него и грађевинске фирме, јер то значи да се градња у центру града стопира.