latinica  ћирилица
25/04/2018 |  22:03 | Аутор: СРНА

Најопасније хакерске нападе водили хрватски и српски тинејџери

Хрватска полиција саопштила је да је ухапсила деветнаестогодишњег држављанина Хрватске власника највећег свјетског илегалног интернетског сервиса за ДДоС сајбер нападе - Вебстресер, а београдска Политика је објавила да су приведена и двојица српских младића који су били администратори.
Хакери (илустрација) - Фото: AP
Хакери (илустрација)Фото: AP

МУП-а Хрватске саопштио је да је хрватски држављанин ухапшен јуче и да је против њега поднесена кривична пријава због сумње да је починио тешка кривична дјела против рачунарских система, програма и података за које је запријећена казна затвора од једне до осам година.

Из полиције нису открили идентитет младића, али је потврђено да је ухапшен на подручју загребачке полицијске управе која обухваћа главни град и подручје Загребачке жупаније. Према незваничним информацијама, младић живи у Запрешићу.

Политика је објавила да су администратори сајта који је дуго важио за једну од најопаснијих интернет појава били Јован М. /19/ из Прокупља и Вукашин Д. /21/ из Руме.

Међу пет високопозиционираних припадника ове групе налазе се и држављанин Канаде и Британац, који су ухапшени у својим земљама. 

Осим хрватских полицајаца, у оперативној акцији "Мануфактура" су, уз подршку Европола, учествовале и националне полицијске службе Холандије, Велике Британије, Канаде, Србије, Шпаније, Италије и Хонг Конга које су ухапсиле помагаче и кориснике ДДоС напада.

ДДоС је врста напада којим се онемогућава приступ одређеној интернет страници, а изводи га велики број обичних рачунара заражених вирусом под чијом командом сви истовремено покушавају да приступе одређеној страници.