latinica  ћирилица
25/04/2018 |  21:39 ⇒ 26/04/2018 | 10:30 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Српској и БиХ потребна политика компромиса и културног дијалога

Републици Српској и БиХ потребна је политика компромиса и културног дијалога, без чега је тешко направити корак напријед, изјавио је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, гостујући у емисији "Телеринг".

Говорио је о односима у Српској, БиХ, регији, али и о изборној утрци.

Избори се ближе, а у чврстину односа између СНСД-а, СП-а и ДНС-а не треба ни сумњати, истиче Недељко Чубриловић, који очекује убједљиву побједу, и како каже, никад бољи резултат, како по ДНС, тако и по коалицију.

Такође наводи да је овом простору потребан компромис и да странке, које на њега нису спремне, не би требало ни да буду дио политичке сцене.

"Још је много времена остало до избора. Овдје постоје утицаји страних дипломата, али и унутрашња превирања, која се дешавају. Без обзира на то, мислим да ће бити убједљива побједа наше коалиције и да неће бити изненађења", каже Чубриловић.

Када је ријеч о сарадњи Српске и БиХ, али и региона, Чубриловић сматра да је Бањалука на нашој политичкој сцени много толерантнија у односу на Сарајево и да предсједник Србије, Александар Вучић предњачи у пружању руке помирења у регији.

"Овдје нема рјешења без компромиса. Овдје нема рјешења док сви не буду једнако незадовољни рјешењем или једнако задовољни", истиче Чубриловић.

Република Српска и њен народ гаје значајне односе са Русијом, што потврђује и континуирана сарадња ове двије земље.

Захваљујући посјети предсједнице Савјета федерације Горњег дома парламента Русије, Валентине Матвијенко Српска је, сматра Чубриловић, данас препознатљивија на Балкану и у свијету.

"То су односи које предсједник Српске, гаји са предсједником Русије и вјерујем да је из тих односа услиједила оваква једна посјета", каже Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Српске рекао је да је ова институција по многим мјерилима најефикаснији парламент у БиХ, који посебно подржава транспарентан рад.