latinica  ћирилица
25/04/2018 |  19:05 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Радојичић: Несхватљив захтјев Клуба "Слобода"

Вијест да се, усвојеним нацртом ребаланса буџета, градска каса у Бањалуци повећава за 11 милиона КМ, којим би на љето могли започети инфраструктурни пројекти у свим дијеловима града, прошла је у сјени захтјева Клуба "Слобода", за гарантовањем одборничких мјеста Бошњацима и Хрватима.

Одборници Клуба "Слобода" оптужили су градску власт да, измјенама Статута града, дискриминише Бошњаке и Хрвате, јер је мјесто у градској скупштини гарантовано само за припаднике националних мањина.

Сматрају да би тај принцип требало да буде примјењен и за представнике ова два народа, у складу са, како су навели, одлуком Уставног суда БиХ о конститутивности народа и резултатима пописа становиштва.

"Овдје се јасно поставља питање дискриминације бошњачког и хрватског народа, који су годинама тражили од НСРС да Статутом града Бањалука имају загарантовано једно мјесто као конститутивни народи", рекао је Миленко Јаћимовић, одборник Клуба "Слобода".

Градоначелник Игор Радојичић признаје да су ове захтјеве у Народној скупштини својевремено износили прдставници СДА, али да су одбијени. Несхватљиво му је, каже, да сада странка са сједиштем у Бањалуци и Републици Српској, поново тражи да Бањалука добије специјални статус са гарантованим мјестима, којих нема ниједна локална заједница у БиХ.

"Ми смо прије десет година одбили захтјеве СДА да се уграде амандмани на Устав Републике Српске по којима би Бањалука добила специјални статус и била гарантована мјеста за Бошњаке у Скупштини града. Данас се Клуб "Слобода" јавио са приједлогом који је прича СДА од прије десет година, што је политички потпуно несхватљиво", наглашава Радојичић.

Најаву да ће, због овога, "Слобода" од Централне изборне комисије и Суда БиХ тражити да се поништи статут града Бањалука, предсједник градске скупштине Зоран Талић сматра неоснованом.

"Могу да траже само да се преиспитају поједине одредбе, али све је урађено у складу са уставом и законима", тврди Талић.

Захтјев Клуба "Слобода" изазвао је и оштре полемике на јучерашњој сједници градске скупштине.

Поједини одборници питали су зашто би Бањалука била посебан случај и зашто та иста права не добију Срби у Федерацији БиХ, гдје српских представника нема ни у органима у којима су им мјеста гарантована Уставом.