latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:28 ⇒ 19:04 | Аутор: РТРС

Бројне награда ученицима приједорске ЕШ на Иносту младих 2018

Чланови иноваторске секције приједорске Електротехничке школе освојили су већи број признања и награда на Иносту младих 2018, одржаном у Бањалуци. Ова школа проглашена је и за најбољу средњу школу у области аутоматике.

Најуспјешнији рад младих приједорских иноватора била је справа за ултразвучно мјерење висине, који је на претходном "Иносту младих" награђен сребреном плакетом.

"Ултразвучни сензор је постављен на висину од 220 центиметара, и он у ствари мјери удаљеност од тих 220 центиметара до оног ко се мјери", појашњава Огњен Гаврановић из Електротехничке школе у Приједору.

Софтверски рад "Слагање Рубикове коцке" награђен је бронзаном плакетом, док је иновативна "Аутоматизација хлађења трансформатора" освојила специјалну награду.

"Освојили смо добре резултате, добили значајне награде, и наставићемо и даље радити на новим апликацијама и новим софтверима", рекао је Горан Перић из Електротехничке школе у Приједору.

Успјеси не би били могући без ментора, професора Илије Матијаша, који се на поменутом такмичењу окитио признањем најбољег ментора у категорији средњих школа.

"Ми дођемо на неку идеју, професори или дјеца, и онда када почнемо радити рад, ни ми не знамо шта нас чека у ствари. И то рјешавамо у току израде рада", појашњава Илија Матијаш, професор стручних предмета у Средњој електротехничкој школи у Приједору.

Признања са домаћих и иностраних такмичења додатно мотивишу, а посебно радује чињеница да се све више ученика учлањује у иноваторску секцију, истиче директор ове школе Драгоја Мијић.

"На наш приједлог је уведено занимање техничар информационих технологија, и мислим да идемо у правом смијеру јер ће дјеца послије школовања моћи лакше да се запосле и лакше дођу до боље плаћених радних мјеста", каже Мијић.

Млади иноватори из ове школе учествоваће и на такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској.