latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:02 ⇒ 26/04/2018 | 09:25 | Аутор: РТРС

Осврт на посјету Матвијенкове- Русија показала да разумије позицију Српске

Поруке предсједнице Савјета Федерације руске скупштине Валентине Матвијенко, у Бањалуци и Сарајеву, и данас у жижи јавности.

Предсједник Милорад Додик оцјењује да је званична посјета високе руске делегације показала разумијевање позиције и положаја у којем се налази Српска и спремност Руске Федерације да сарађује на тим питањима.

Аналитичарима је јасно због чега су изјаве о потреби укидања ОХР-а наишле на осуду политичког Сарајева, ОХР-а и Америчке амбасаде. Тврде, то је кампања против Русије, Српске и њеног предсједника.

Пријатељство, разумијевање и добар однос Српске са Руском Федерацијом и њеним највишим руководством. Највиша оцјена за састанак у Палати Републике о свим битним питањима. Овако посјету делегације коју је предводила Валентина Матвијенко, оцјењује предсједник Српске.

- Грађанима Републике Српске могу рећи да је ово успјешна посјета и посјета на понос Републике, али и на задовољство руске делегације, која се осјећала као међу пријатељима, истакао је предсједник Додик.

- Република Српска послије ове посјете видљива је на политичкој сцени на Балкану и даље у свијету. Без обзира како ко гледао на њу, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Парламента Српске.

Епизода у Сарајеву и однос бошњачких политичара према посјети Матвијенкове није важан руској делегацији, тврди Додик.

Нису важни ни њему, јер, каже, не могу да спријече љубав према Русији. Не могу да спријече ни сарадњу.

У сусрет Свјетском економском форуму у Санкт Петербургу, Додик истиче да се са руском страном договара ремонт термоелетрана у Српској. План је замјена капиталних постројења – на истој количини угља добити већу производњу, што ће обезбиједити средства за ремонт.

- Мислим да је то за нас веома повољно. Ових дана радимо на финализацији тог споразума, који би крајем маја требало да буде парафиран у неком облику - предуговор, јер уговор подразумијева све детаље, пројекте и остало, додаје Додик.

За наредни мјесец најављено је и потписивање уговора о ремонту хеликоптера у бијељинском Орлу који би, објашњава ресорни министар, требало да буде центар за сервисирање хеликоптера. Патар Ђокић истиче да је љубав Српске усмјерена према Русији и руском народу, ма како то у Сарајеву коментарисали.

- Ја не знам зашто њима толико смета када у Бањалуку дође руска делегација. Ја лично, никада нисам рекао и чуо да овдје некоме смета када у Сарајево долази турска делегација, додао је Ђокић.

Однос Сарајева не чуди Прву СДС. То је, истичу, очекивано због свеопште једностраности у БиХ.

- Поздрављамо посјету руске делегације, која представља значајан међународно-политички догађај и показивање интереса Русије за праведно рјешење односа у БиХ, за очување Дејтонског мировног споразума, каже предсјдник Прве СДС Радомир Лукић.

Управо то што је Русија најчвршћи бранилац и гарант Дејтона, оспоравају они којима смета и Дејтон, упозоравају аналитичари.

Поруке Матвијенкове у Сарајеву о укидању ОХР-а пале су, кажу, на плодно тло у БиХ, што, додају, изазива нервозу код Американаца. Истичу, кампања против Руса у БиХ, у ствари је усмјерена против Српске и предсједника Додика.

- Бошњачки политичари и медији који су на "фреквенцији Вашингтона" напашће говор Матвијенкове. Али, једноставно, она је рекла истину коју јавност у БиХ подржава - о реформи правосуђа и одласку ОХР-а и остало, гдје постоји консензус већине у БиХ, без обзира на то да ли живе у Српској или Федерацији, наводи политички аналитичар Бранко Радун.

Политиколог Александар Павић нагалашва да ја Матвијенкова само назвала ствари правим именом - да се у БиХ десио грађански рат, да Дејтон треба поштовати и да све што није у складу са Дејтоном треба укинути и да народи у БиХ треба сами да одлучују о сопственој судбини.

Поруке Матвијенкове изречене у Српској одјекнуле су и у руским медијима. Тас наводи да је Матвијенкова пренијела предсједнику Српске поздраве руског предсједника, да се Русија противи уласку БиХ у НАТО и да је одликована Орденом Српске.

И портали преплављени написима о посјети Српској, о плановима за учешће на форуму у Санкт Петербургу и хуманитарној сарадњи Русије и Српске.