latinica  ћирилица
24/04/2018 |  18:34 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Антируска острашћеност- Сарајево и ОХР "на ногама" након порука Матвијенкове

Јучерашње обраћање Валентине Матвијенко делегатима Дома народа парламента БиХ, у којем је истакла да ОХР треба да оде из БиХ, и да комплетно правосуђе на нивоу БиХ треба да доживи темељите реформе, изазвале су жестока реаговања бошњачких политичких кругова, високог представника и Америчке амбасаде у БиХ.

Странке са сједиштем у Сарајеву, преко својих посланика у бх. парламенту, поручиле су да говор угледне гошће из Русије дестабилизује ситуацију у БиХ, мада нису прецизирали како.

Очекивано, обраћање и поруке руске званичнице у Парламентарној скупштини БиХ изазвале су лавину негативних реаговања у Федерацији БиХ.

Огласила се Канцеларија ОХР-а на чије затварање је позвала Валентина Матвијенко:"Русија је чланица Савјета за спровођење мира и у више наврата је јасно изјавила да у потпуности поштује Дејтонски споразум, што укључује и мандат високог представника."

Говор Валентине Матвијенко протумачен је као противзападни, на ивици сканадала. А осим што је изнијела ноторну чињеницу да је вријеме за гашење ОХР-а, реформу бх. правосудних институција, Матвијенкова је рекла да су недопустиви притисци на БиХ да направи избор ЕУ или Русија.

- Сви они који долазе у БиХ требало би као гости да поштују ову земљу и воде рачуна о томе шта раде и говоре. С тим у вези упутио сам питање Предсједништву да ли има намјеру да реагује и да упозори па и госпосђу која је говорила то што је говорила, каже Мирсад Ђонлагић, посланик у Представничком дому ПС БиХ (СББ БиХ).

У антируској острашћености најдаље је отишао посланик Независног блока Садик Ахметовић који је замјерио бошњачким делегатима што нису напустили сједницу Дома народа за вријеме говора Валентине Матвијенко а што је у једном тренутку урадио Халид Гењац.

СНСД-ова Душанка Мајкић каже да је Гењчев потез показао да су у Сарајеву добродошли само они који навијачки заступају ставове бошњачке политике: "Тај јучерашњи догађај није само недипломатски чин, него је то и непристојно. То је скандал."

- Очекујем од свих, па и Русије, да поштује Устав и Дејтонски мировни споразум и да се у складу са тим поштују надлежности свих нивоа власти од општина, кантона, ентитета до државног нивоа, истакао је Младе Босић, предсједавајући Представничког дома ПС БиХ.

Члан Предсједништва из РС Младен Иванић рекао је да нису добре критике на рачун Валентине Матвијенко јер Русија има право и обавеза да износи ставове када је ријеч о примјени ДМС.

- Све оно што је речено о БиХ и оно што нас треба да интересује било је више него коректно, закључује Иванић.

Реаговали су и из Амбасаде САД у БиХ. Како наводе, лажне и неутемељене оптужбе које је изнијела предсједавајућа Матвијенко не завређују посебно коментарисање. Опредијељеност Сједињених Америчких Држава за суверену, мултиетничку БиХ и њену евро-атлантску будућност добро је позната и не захтијева додатна објашњења.