latinica  ћирилица
24/04/2018 |  18:15 ⇒ 25/04/2018 | 11:25 | Аутор: РТРС

Историјска посјета Валентине Матвијенко Бањалуци

Република Српска задовољна је односом с Руском Федерацијом и учиниће све да тај однос буде подигнут на још виши ниво, поручио је предсједник Српске, након састанка с предсједницом Савјета Федерације Федералне скупштине Русије, Валентином Матвијенко. Матвијенкова је Републику Српску назвала братском земљом Русије.

Уз највише почасти и мјере безбједности Бањалука је дочекала Валентину Матвијенко, предсједницу Савјета Федерације скупштине Русије.

Након срдачног дочека, на формалним разговорима чули су се и званични ставови Српске и Русије - политика и однос Српске према Русији неће се мијењати, без обзира на захтјеве који буду долазили са стране, рекао је предсједник Српске, Милорад Додик.

На састанку делегација, Матвијенкова је предсједнику Српске пренијела поздраве предсједника Руске Федерације, а Додик је Матвијенковој пренио и захвалност за све што је Русија учинила за Српску, не само политички, него и у области економије и културе.

- Прије свега наша сарадња на политичким питањима је веома јасна и ја желим да захвалим предсједнику Руске Федерације Путину и свим његовим сарадницима који су имали уравнотежен, објективан и исправан став везано за импленентацију Дејтонског споразума, поручио је предсједник Српске.

А из Русије једнако стиже захвалност за гостопримство и то што Српска није окренула леђа Русији, упркос притисцима.

- Република Српска је не само братска и пријатељска земља за Русију, нас уједињује много ствари. Могу да кажем да је сада Република Српска много важан партнер за Русију, истакла је Матвијенко.

Економски односи, долазак великих нафтних и гасних компанија у Српску, робна размјена коју у највећој мјери Русија има са Српском у односу на цијелу БиХ – све то говори у прилог чињеници да су односи два народа и даље на узлазној путањи, поручио је предсјендик Српске.

- Наша сарадња везано за ЕУ не може бити на уштрб сарадње са Русијом и питањима која су од нашег интереса. Ово је била прилика да госпођу Матавијенко обавијестим о Резолуцији о војној неутралности, додао је Додик.

О намјерама НАТО-а да се прошири на остатак Европе, Русија има јасан став.

- Ми се залажемо против проширења НАТО-а у Европи. Наступамо против милитаризације европских држава, против нових линија раздвајања које се стварају на такав начин и сматрамо да такви потези никако не побољшавају него погоршавају безбједност на европском континенту, нагласила је Валентина Матвијенко.

Сарадња са Русијом понекад наилази на препреке и то са нивоа БиХ, упозорио је предсједник Српске.

Због немогућности да увози лијекове из Русије, који су произведени по европским стандардима, каже Додик, БиХ скупље плаћа те исте лијекове 25 одсто.

Након састанка, српска и руска делегација, са Валентином Матвијенко и Милорадом Додиком на челу, положиле су вијенце на споменик борцима НОР-а.