latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:28 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица- Огледна сјетва кукуруза и соје

У Козарској Дубици почела је огледна сјетва кукуруза и соје. Биће засијано 65 различитих врста хибрида кукуруза и 12 сорти соје, различитих група зрења.

На више од 80 хектара дубички произвођач заснива овогодишњу сјеменску производњу пшенице и соје док ће под кукурузом имати око 110 хектара.

Већ годинама у сарадњи са ресорним министарством учествују и у огледној сјетви кукуруза.

- До сада су се најбоље показали декалб и пионир. Најбоље су се показали, најбоље принсое остварују, најмање влаге имају, што је битно пошто се кукуруз жење у зрну ми га складиштимо у фирми, наводи Милан Делић, помоћник директора фирме "Јелен" Козарска Дубица.

У Драксенићу код Козарске Дубице ресорно министарство огледну сјетву кукуруза и соје извршиће на око шест хектара. Биће засијано 65 различитих сорти хибрида кукуруза и 12 сорти соје.

Огледи се врше широм Републике Српске.

- Имаћемо осам огледа кукуруза за зрно и четири огледа за силажу. Поред овога имаћемо још четири огледа за соју, истиче Алаксандар Мајкић, виши стручни сарадник за огледе у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске. 

- Наш циљ је, прије свега, да наше пољопривредне произвођаче едукујемо, односно да им покажемо на једном примјеру на лицу мјеста све карактеристике и особине хибрида, појашњава Данијел Егић, руководилац ПЈ Приједор, ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. 

Макро огледи кукуруза биће постављени на 12 локација у Републици Српској.