latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:23 | Аутор: СРНА

Бањалука: Усвојен нови Статут града и Нацрт ребаланса буџета

Одборници Скупштине града Бањалука усвојили су данас нови Статут града и Нацрт ребаланса буџета за ову годину, те донијели одлуке о извршењу буџета за прошлу годину и расподјели прошлогодишњег суфицита.
Бањалука: Скупштина града (архив) - Фото: РТРС
Бањалука: Скупштина града (архив)Фото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да је Градска управа у прошлој години пословала позитивно, те да је, уз бројне пројекте које је реализовала, успјела да оствари вишак од девет милиона КМ, од чега је за расподјелу предвиђено 4,9 милиона КМ који ће бити утрошени за капиталне пројекте.

Он је навео да Нацрт ребаланса буџета за ову годину предвиђа повећање буџетског оквира за око 10 милиона КМ, односно са 134 милиона КМ на више од 144,9 милиона КМ.

Нацрт је упућен у јавну расправу, која ће трајати до 30. априла.

"Овогодишњи буџет расте за 10,8 милиона КМ по два основа. Један је успјешна емисија обвезница која је завршена на Бањалучкој берзи са 6.240.000 КМ, а други је расподјела утврђеног суфицита од позитивног пословања прошле године. Сав додатни новац у буџету иде на нове пројекте и капиталне инвестиције у граду", нагласио је Радојичић.

Он је рекао да је нови Статут града у складу са Законом о локалној самоуправи, те да није претрпио веће измјене у односу на стари.

Бањалука је први пут добила документ Нацрт стратегије развоја културе, који је интегрални дио апликације за бањалучку кандидатуру за Европску пријестоницу културе 2024. године - најважнији стратешки циљ у области културе у посљедњих неколико деценија.

Нацрт стратегије развоја културе биће на јавној расправи од 27. априла до 15. маја.

Шеф Тима за припрему и учешће у програму Европска пријестоница културе 2024. Марко Билбија каже да је кроз припремљене упитнике, али и појединачне интервјуе, те радне групе, анкетирано више од 300 установа, организација цивилног друштва и појединаца, умјетника, стручњака у култури из невладиног и приватног сектора, те представника града.

Он је у обраћању градском парламенту истакао да је у домену истраживања културних потреба публике спроведена анкета на узорку од 750 случајно одабраних пунољетних грађана Бањалуке.

Према његовим ријечима, након темељне анализе и прегледа постојећег стања, кроз пет циљева утврђен је десетогодишњи Стратешки план развоја културе Бањалуке 2018–2028. године.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић изразио је задовољство због усвајања овог документа.

"У стратегији сам видио оно што стално инсистирам посљедњих година, да покушамо издвојити тврђаву Кастел као посебну цијелину и да буде фомирана посебна јавна установа, а да Кастел буде тај који ће правити свој садржај и на неки начин иступати према одређеним фондовима, тражити средства и управљати свим историјским споменицима", рекао је Талић.

Он је истакао да га посебно радује план да се повећавају средства за културу.

"Стратегијом развоја културе, али и осталим акционим плановима који ће се доносити на годишњем нивоу, средства за културу повећаваће се за један одсто или нешто мало мање од један одсто у односу на комплетан буџет. То је исто подстицај за развој културе", закључио је Талић.

На данашњем засједању усвојене су одлуке о разврставању локалних путева и улица и о управљању, грађењу, реконструкцији, одржавању, рехабилитацији и заштити локалних путева и улица у насељу на подручју града Бањалука.

Више нацрта измјене дијелова регулационих планова и одлука о додјели простора у закуп под посебним условима такође је добило подршку током данашње сједнице.

Усвојени су и извјештаји о реализацији Стратегије развоја града у периоду 2007-2019. године, закључно са 2017. годином, и о реализацији Плана капиталних инвестиција града Бањалука за 2017. годину.

Градски парламент размотрио је и прихватио извјештаје о раду за прошлу годину и програме рада за ову годину Туристичке организације града и Центра за социјални рад Бањалука, као и програм пословања за ову годину Спортског центра "Борик" Бањалука и информацију о финансијском пословању Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, за прошлу годину.

Сједница ће бити настављена сутра у 9.00 часова, а одборницима је преостало да разматрају још седам тачака дневног реда.