latinica  ћирилица
24/04/2018 |  11:00 ⇒ 21:46 | Аутор: СРНА

Богданић и Ристић о Радној групи за унапређење положаја инвалида

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић разговарао је данас са предсједником Градског одбора Удружења инвалида Бањалука Радованом Ристићем о активностима Радне групе за унапређења положаја лица са инвалидитетом.
Драган Богданић - Фото: СРНА
Драган БогданићФото: СРНА

Из Министарства здравља и социјалне заштите саопштено је да у Радној групи учествују сви савези и удружења лица са инвалидитетом, као и да је Министарство упознато о захтјевима ове популације за унапређење њиховог друштвеног положаја, који се рјешавају сукцесивно и у договору са свим члановима радне групе.

"У току је израда закона о знаковном језику Републике Српске, чији је носилац Министарство просвјете и културе, а на захтјев савеза и удружења, разматране су могућности измјена неких законских рјешења у циљу бржег остваривања права корисника", наведено је у саопштењу.

У Министарству су подсјетили да је Влада донијела закључак по којем се исплата додатка за помоћ и његу другог лица исплаћује до двадесетог у мјесецу.

"У току су разматрања увођења модела личних инвалиднина, а о динамици рјешавања ове проблематике упознати су сви савези и удружења, као и представници Градског одбора Удружења инвалида Бањалука. Савези и удружења су предлагали да се размотри увођење овог права у другој половини 2018. године", додаје се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да је управо са циљем унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом основана Радна група за унапређења положаја лица са инвалидитетом у чијем су саставу и радна група за анализу стања за могућност увођење права на личну инвалиднину и права родитеља његоватеља или статус његоватеља, као и радна група за анализу стања за могућност увођење услуге пружаоцима подршке у комуникацији за глува лица.

У Министарству наводе да радну групу за унапређење положаја лица са инвалидитетом чине министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

У Радној групи су и директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске, предсједник/потпредсједник Савеза општина и градова, као и представници свих савеза и удружења лица са инвалидитетом од јавног интереса.