latinica  ћирилица
23/04/2018 |  20:10 ⇒ 20:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Влада ће одлучити о одговору Хрватској

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је реаговање Хрватске када је забранила министру одбране Александру Вулину да уђе у ту земљу била исхитрена и нервозна, као и да је не разумије. Истакао је да ће Србија реаговати реципрочним мјерама, а одлуку о томе ће донијети Влада.

Вучић је навео да је разумио да је забрана уласка Вулина у Хрватску донијета због изјава које је давао. Додао је да ће се држати обећања да сто дана не говори о Хрватској, те поручио да Хрватској неће упутити ниједну ријеч, посебно не увредљиву.

"Та реакција је била исхитрена и нервозна и не разумијем је, да будем искрен", навео је Вучић.

"Србија ће, као суверена и независна земља, сасвим сигурно реаговати реципрочним мјерама, каквим то мјерама – претпостављам да ће одлуку донијети Влада Србије на својој наредној сједници у четвртак", рекао је Вучић и поручио да ће Србија наставити и покушавати да гради боље односе.

Објаснио је да је тог дана требало да прими представнике различитих удружења грађана, да није разумио зашто они нису дошли...

"Да ли због Јасеновца, као да се Србима брани да говоре о најјезивијем логору, с највећим бројем жртава", рекао је Вучић.

"Ако је то тако и Срби не могу да посјете стратишта, да ни имена убијених не буду уписна, ми ћемо размотрити приједлог да се у Србији најприје попишу жртве, а да онда направимо музеје Холокауста и музеје који говоре о страдању српског народа. Да попишемо жртве и Јадовна и Пребиловаца и Јасеновца и да направимо музеје који би говорили о стравичном старадњу српског народа", рекао је Вучић.

Не бјежимо да говоримо и о злочинима које су наши припадници починили и по томе се разликујемо од других, додао је Вучић.

Поновио је да око "реципрочних мјера" треба питати Владу Србије и навео да Србија није ништа изазвала.

Он је навео и да је Вулин рекао да је Вучић тај који може да му каже да ли ће и куда ићи или не, и да то нема везе са суверенитетом било које земље, да, што се тиче реципрочних мјера, о томе одлучује Влада, али да сматра да би било нормално да држава реагује, да покаже да постоји као држава.