latinica  ћирилица
23/04/2018 |  12:11 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о изградњи Пељешког моста

У Дубровнику је данас потписан уговор о изградњи Пељешког моста између Хрватских цеста и кинеског конзорција Чајна роуд енд бриџ корпорејшен те уговор за надзор градње са заједницом понуђача.
Пленковић у Дубровнику на потписивању уговора о изградњи Пељешког моста (Фото: Влада РХ) -
Пленковић у Дубровнику на потписивању уговора о изградњи Пељешког моста (Фото: Влада РХ)

На потписивању тих уговора били су предсједник Владе Андреј Пленковић, министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић, министар државне имовине Горан Марић, министарка регионалног развоја и фондова Европске уније Габријела Жалац и министар управе Ловро Кушчевић.

Премијер Андреј Пленковић рекао је, уочи потписивања уговора, како је ово пројект којим Хрватска постаје јединствена, 'тај је пројект од стратешког значаја за цијелу земљу', рекао је премијер који је Пељешки мост назвао "архитектонском перлом у инфраструктури Хрватске која ће изгледом и функционалношћу оплеменити прометну инфраструктуру".

"Ово је пројекат којим Хрватска постаје јединствена. То је пројект од стратешког значаја за цијелу земљу. Сви смо свјесни колико је битно изградити у овај мост и на тај начин укључити југ Хрваске у инфраструктурну мрежу аутоцеста. То је важно за све наше суграђане у Дубровачко-неретванској жупанији", рекао је премијер наглашавајући важност овог пројекта, не само у вријеме туристичке сезоне.

Подсјетио је и на изјаву Жан-Клода Јункера који је рекао да ће Европа помоћи изградњу Пељешког моста јер је тај пројект важан Хрватској, али рекао и како је тијеком израде пројекта посвећивана пажња и добробити сусједне БиХ.

'Овај је мост један од градитељских подухвата који ће обиљежити нашу генерацију,. Дошли смо до остварења идеје кад је повезивање југа Хрватске посве извјесно', казао је уочи потписивања уговора предсједник Управе Хрватских цеста Јосип Шкорић.

Извор: Н1