latinica  ћирилица
22/04/2018 |  11:01 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

ХОС-овци у Јасеновцу развили заставу са поздравом "За дом спремни" (ФОТО)

У Јасеновцу је одржана службена комеморација Хрватске жртвама усташког логора. Уочи комеморације, двојица мушкараца развила су заставу ХОС-а са усташки поздравом "За дом спремни!", јавио је портал Индекс.
Јасеновац, ХОС за дом спремни (фото:hr.n1info.com) -
Јасеновац, ХОС за дом спремни (фото:hr.n1info.com)

Мушкарци, који су се представили као ХОС-овци, рекли су да су њихови саборци невини и да су се "борили против бањалучког корпуса".

Црнокошуљаши, које предводи хрватски десничар Дражен Келеминец, најавили су раније да ће извести перформанс у Јасеновцу.

Јасеновац-комеморација (Фото: Index.hr)

Данашњој комеморацији присуствовали су предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић, предсједник Сабора Гордан Јандроковић, министри у хрватској Влади, као и преживјели логораш Миле Вукмировић, преносе хрватски медији.

На комеморацији није била предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, већ је послала изасланика.

Нису били присутни ни представници мањина, осим ромске. Јуче су почаст жртвама Јасеновца одали антифашисти и Срби, а прије тога и представници јеврејске мањине.

Разлог одвојеним комеморацијама је величање усташтва у Хрватској кроз разне начине, посебно коришћењем усташког поздрава "За дом спремни", иако је његова употреба забрањена Уставом.

Обиљежавање се организује у спомен на 22. април 1945. године када је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у такозваној Независној Држави Хрватској.

Јасеновац (Фото: Screenshot)

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату.

У периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим дијелом Срба, као и Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце /логор у Јастребарском/.

Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашње Хрватске и БиХ.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.