latinica  ћирилица
20/04/2018 |  12:24 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Економско-социјални савјет важна институција Српске (ФОТО)

У Бањалуци је у одржана свечана сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске и први билатерални сусрет представника овог тијела са представницима Економско-социјалног савјета Грчке.

Првом билатералном састанку представника економско-социјалних савјета Републике Српске и Грчке присуствовала је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је изјавила да је Економско-социјални савјет важна институција и снажан инструмент у рукама социјалних партнера у креирању, договарању и дефинисању питања која су значајна за јачање привредне слике и економско-социјалне сфере у Српској.

- Немогуће је долазити до рјешења ако не постоји квалитетан дијалог. Захвална сам нашим партнерима у Српској који функционишу у оквиру овог савјета на доприносу који су дали, јер без партнерства који смо имали у претходним годинама, а имали смо га и када нисмо били сагласни о битним ставрима, знали смо да имамо један циљ - све јача Република Српска - рекла је Цвијановићева новинарима након састанка.

Она је изразила задовољство чињеницом што је Влада домаћин састанка представника економско-социјалних савјета Републике Српске и Грчке.

- Ово су двије пријатељске институције из пријатељских земаља које немају отворених питања и тема које су оптерећујуће. То ствара претпоставке да квалитет разговора који се овдје води буде на високом нивоу - додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је круна односа Владе са Економско-социјалним савјетом заједнички рад на креирању Програма економских реформи, као и чињеница да су закључени меморандуми са Унијом послодаваца и Савезом синдиката Републике Српске да би се још озбиљније приступило реализацији онога што је стварни план за наредни период.

- Оно што смо успјели у 2016. и 2017. години, а подсјетићу да се то односи и на стабилан економски раст и да смо 2016. имали највећи раст у односу на све земље у окружењу, као и да смо прошле године имали рекордне показатеље када је ријеч о покривености увоза-извозом и броју запослених. Све су то ствари које не може урадити ниједна влада ако нема помоћ социјалних партнера - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се овдје неће стати и да је дуг пут на стабилизацији свих прилика у Српској, јачању привреде и стварање бољих претпоставки за ново запошљавање, те амбијента у коме ће бити више дисциплине него сада.

Састанак представника економско-социјалних савјета Српске и Грчке (Фото: РТРС)

Премијерка Српске је поновила да се Република Српска не боји било каквог сценарија, па ни грчког, те нагласила да оставрени резултати показују да Српска иде узлазном линијом.

- Све земље имају данас мање-више исте проблеме. Мање развијене и развијене земље када реализују одређене пројекте одлазе у међународне финансијске институције зато што сматрају да је то повољније. Овдје је суштина да ви можете да генеришете раст, што смо показали, али исто тако је у будућности неопходно реализовати низ мјера - каже Цвијановићева.

Она је навела да је буџет најрелевантнији у показивању ситуације и када је ријеч о овом сгементу у Српској већ годинама није била овако добра ситуација.

- Од тешке глобалне кризе до данас нисмо били у прилици, не само да извршавамо све обавезе редовно, него и да преузимамо одређене обавезе за будући период, јер знамо да ће их бити могуће реализовати. Имаћете прилику да се увјерите и у ребалансу буџета који ће бити половином маја како то изгледа, као и у најави великих стратешких пројеката широм Републике Српске који ће бити реализовани од тог, да кежемо, вишка новца у наредном периоду - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да средства од клириншког дуга нису потрошена за крпљење буџетских рупа, како су неки медији раније најављивали, те да је од 60 милиона КМ потрошено пет милиона КМ када се интервенисало након суше, и то врло циљано за одређене пројекте.

- Имамо ситуацију која је прилично стабилна и са свим назнакама да се крећемо узлазном линијом и да ће бити и више и боље. Прошлу годину смо завршили са 263.600 запослених лица, а овдје није уврштено више од 7.000 радника у институцијама БиХ. Ово су рекордни показатељи, а и покривеност увоза-извозом је била 71 одсто", наводи Цвијановићева.

Она је напоменула да је важно да се снаге усмјере на реални сектор и привреду и зато ће Влада сносити одређене трошкове да би се послодавцима омогућило ново запошљавање.

- Важно је што већ годинама подржавамо са 16 милиона КМ Акциони план за запошљавање, а и што је финансијска дисциплина боља него раније. Зато смо прикупили око 100 милиона КМ више него што је планирано, а резултат и овог новца биће ребаланс буџета - каже Цвијановићева.

Она је подсјетила да су повећаване пензије у Српској када то скоро нико у региону није радио, измирене све обавезе и исплаћени подстицаји у пољопривреди.

- То не можете наћи у Федерацији БиХ, нити земљама окружења, па чак ни оним који су члан ЕУ. Када је ријеч о социјалним давањима проблема нема, према томе то све показује да је ситуација стабилна и опредијељени смо да је надограђујемо и за то имамо неколико механизама којима ће бити начињен искорак, о чему ћемо разговарати са нашим социјалним партнерима. Сви смо заједно на истом задатку – још бољи буџет, још боља Републике Српска, снажнија, још боље извршење свих обавеза, уз још нека повећања - нагласила је Цвијановићева.