latinica  ћирилица
19/04/2018 |  14:57 | Аутор: СРНА

Само један потрес мозга може изазвати Паркинсонову болест

Само један ударац у главу може да повећа ризик од развоја Паркинсонове болести за више од 50 одсто, резултати су најновијег истраживања.
Мозак (Фото: Thinkstock) -
Мозак (Фото: Thinkstock)

У истраживању које је обухватило 325.870 ратних ветерана утврђено је да они који су имали блажи потрес мозга или блажу повреду мозга имају 56 одсто већу могућност развоја неуродегенеративне болести од које је умро и чувени боксер Мухамед Али.

Професор Кристин Јафе са Универзитета Калифорнија у Сан Франциску рекла је да су претходна истраживања указивала на снажну везу између умјерене до тешке повреде мозга и повећаног ризика од Паркинсонове болести, али истраживања о блажим повредама мозга нису била убједљива.

"Ми смо у свом истраживању покрили широку популацију америчких ветерана који су искусили благу, умјерену или тешку повреду мозга како бисмо утврдили да ли блага повреда мозга може да има снажније посљедице", рекла је она.

Умјерене до тешке повреде мозга дефинишу се губитком свијести на период од не више од 30 минута, враћањем свијести након више од 24 часа или амнезијом дужом од 24 часа.

Благе повреде мозга дефинишу се као губитак свијести до 30 минута, враћање свијести до 24 часа или амнезија до 24 часа.

Они са умјереном или тешком повредом мозга имали су 83 одсто повећан ризик од Паркинсонове болести, а они са благом повредом мозга 56 одсто.