latinica  ћирилица
18/04/2018 |  15:50 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

У Српској регистровано 22 обољелих од морбила

У Репубици Српској од 6. марта до данас регистровано је 22 обољелих од морбила, од којих је 20 случајева лабораторијски потврђено, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

У општини Источно Сарајево пријављено је шест обољелих, у Вукосављу четири, Модричи три, Новом Граду два, Козарској Дубици два, Лакташима два, а у општинама Власеница, Шамац и Пале по један обољели.

Из Института наводе да су нова два случаја обољелих са подручја општине Лакташи у породичном контакту и да је ријеч о тридесетседмогодишњој особи и једногодишњем дјетету.

Највећи број обољелих регистрован је у узрасним групама од двије до пет година /10/ и 20 до 29 година /четири/, најмлађи обољели има једну, а најстарији 41 годину.

"Од укупног броја обољелих, 21 није вакцинисано или су непознатог вакциналног статуса, само за једно дијете има податак да је вакцинисано првом дозом у складу са обавезним календаром", наводе из Института.

Највећи број обољелих имао је средње тешку клиничку слику, а 18 је хоспитализовано у болницама у Добоју, Источном Сарајеву, Приједору и Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

Из Института за јавно здравство Републике Српске истичу да су хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља, гдје су обољели пријављени, у сарадњи са болницама и Институтом, одмах предузеле све мјере за спречавање ширења епидемије.

"Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, ниског обухвата МРП вакцином у Српској, почетком новембра 2017. године, Институт је свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које треба спроводити с циљем благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила", наводе из Института.

Из Института истичу да је једна од најважнијих провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару од навршене прве до 19. године, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

У саопштењу се наводи да ће Институт за јавно здравство у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама и даље предузимати потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије и о томе редовно извјештавати јавност.

Морбиле су вирусно, заразно обољење, а болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.