latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:43 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

МИП обавијештен о хапшењу Агана Рамића

Министарство иностраних послова БиХ званично је обавијештено о хапшењу у Италији Агана Рамића /који се у БиХ терети за ратни злочин над српским цивилима у Коњицу/, рекао је савјетник Небојша Регоје.
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba) -
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba)

Регоје је навео да су о хапшењу Рамића, због проналажења 2,4 килограма експлозива у возилу којим је управљао, званично обавијештени Амбасада БиХ у Риму и Конзулат у Милану, те да до данас нико од чланова Рамићеве породице није затражио помоћ, нити конзуларну заштиту у Амбасади или Генералном конзулату у Милану, али да наводно према Амбасади има неких контаката од његовог сина.

Он је напоменуо да се конзуларни представници не могу наметати када је ријеч о пружању конзуларне заштите.

- Генерални конзулат у Милану је у контакту са истражним органима и са те стране ће помоћи уколико буде потребе да се нешто координише или уколико буде потребе према органима у БиХ да се оствари нека комуникација - рекао је Регоје и додао да ће Генерални конзулат пружити мјере конзуларне заштите у складу са правилима.

Јавност у Италији до детаља је обавијештена о Рамићевом путовању од Француске, преко Италије до тунела Мон Блан у којем је ухапшен, а дилема је да ли је експлозив требало да буде достављен у БиХ или у Хрватску.

Рамићу, који је за италијанске медије рекао да су му све подметнули криминалци из БиХ, пријети затворска казна од три до 12 година.

Рамић, који је у БиХ оптужен за злочине над српским цивилима у Коњицу деведесетих година, негирао је кривицу пред Судом БиХ и на слободи чека суђење уз само једну мјеру забране састајања са оптуженима и са свједоцима у предмету Тужилаштва БиХ, укључујући и приближавање на удаљености мањој од 100 метара.

Рјешењем Суда БиХ из марта мјера забране према оптуженом Рамићу је продужена док постоји потреба за тим, а контрола оправданости биће вршена свака два мјесеца.