latinica  ћирилица
17/04/2018 |  15:38 | Аутор: СРНА

Једно лице преминуло од тешке респираторне инфекције

Једно лице у Републици Српској је преминуло протекле седмице усљед тешке респираторне инфекције.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

Ријеч је о вирусу инфлуенце типа А Н1 који је Институту за јавно здравство Републике Српске пријавила Клиника интензивне медицине у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

"Особа старости 65 година примљена је са вирусном упалом плућа и тешким респираторним синдромом, а имала је и повишен крвни притисак и повећану тјелесну тежину", наводе из Института за јавно здравство.

Из Института додају да се домовима здравља у Републици Српској од 9. до 15. априла пријавило 1.122 обољелих од акутних респираторних инфекција и 329 обољења сличних грипу, што је очекивани пад у односу на претходну седмицу.

Од почетка праћења сезоне од 2. октобра прошле године регистровано је укупно 62.410 акутних респираторних инфекција и 23.328 обољења сличних грипу. Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. биће завршен половином маја.

Највећи број пацијената са обољењима сличним грипу су дјеца старости до четири године, те дјеца од пет до 14 година, а најмање су обољели старији од 65 година.

Највиша стопа обољења сличних грипу у овој седмици је на подручју Бањалуке, Требиња, Источног Сарајева, а најнижа у регији Фоче.

У болницама Републике Српске од 9. до 15. априла пријављен је један случај тешке акутне респираторне инфекције, док је од почетка надзора пријављено укупно 164 обољелих.

Од почетка праћења сезоне узето је укупно 150 узорака обољелих од акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу, а резултати микробиолошке анализе су потврдили 65 позитивних случајева на вирусе инфлуенце тип А и Б.

"Субтипизацијом позитивних узорака утврђено је 10 позитивних на вирусе инфлуенце тип А, а 55 позитивних на вирус инфлуенце тип В/Јамагата, што је потпуно доминантан подтип вируса у овој сезони", наводе из Института за јавно здравство Српске.