latinica  ћирилица
17/04/2018 |  11:29 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница за злочин над Србима у селу Чемерно

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Нехруа Ганића због командне одговорности за ратни злочин над Србима у селу Чемерно код Илијаша 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У нападу на село Чемерно, извршеном 10. јуна 1992. године, убијено је 30 Срба, међу којима неки хладним оружјем на изузетно свиреп начин, будући да је почињено и сакаћење и одсијецање дијелова тијела. У нападу су куће и имовина у овом селу опљачкани и запаљени, а у село се није вратио нико од повратника.

Оптужница терети Ганића да је у вријеме рата у БиХ као командант Територијалне одбране /ТО/ Бреза и надређени командантима одреда ТО Бреза и Какањ поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивила и ратних заробљеника, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да је оптужени знао за припреме и извршење напада на село Чемерно у општини Илијаш, настањено углавном српским цивилима, а план и циљ напада је био убиство свих Срба - војника и цивила, те уништење и паљење имовине и објеката, што је резултирало прогоном цјелокупног становништва српске националности са овог подручја.

Оптужница терети Ганића да је у својству команданта пропустио да предузме мјере како би спријечио злочин, као и мјере да се злочини процесуирају, те открију и казне починиоци.

Ганић се терети за кривично дјело ратни злочин над цивилним становништвом и ратним заробљеницима и повреде закона и обичаја ратовања.

Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем више од 120 свједока, међу којима су преживјеле жртве ратног злочина, као и два стручна вјештака уз прилагање више од 400 материјалних доказа.

Оптужница је упућена Суду БиХ на потврђивање.