latinica  ћирилица
17/04/2018 |  11:23 ⇒ 18/04/2018 | 07:32 | Аутор: РТРС

Дани сјећања- У Одбрамбено отаџбинском рату страдало више од 480 српске дјеце (ФОТО)

У оквиру манифестације Дани сјећања, посвећене страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку, на Мраковици је одржан час историје за средњошколце из Градишке и Приједора.

Час историје је организовао Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Републичким педагошким заводом и Меморијалним комплексом "Мраковица".

У посљедњем Одбрамбено отаџбинском рату на простору БиХ страдало је више од 480 српске дјеце, која су углавном била жртве ратног злочина, рекао је историчар у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Драгослав Илић.

Мраковица: Час историје за средњошколце (Фото: РТРС)

У протеклом рату скоро 500 дјеце било је изложено разним облицима тортуре, а исто толико је рањено.

Илић је навео да су то подаци које су данас имали прилику да чују средњошколци, као и да се упознају о судбинама дјеце из Првог и Другог свјетског рата.

Мраковица: Час историје (Фото: РТРС)

Манифестацију Дани сјећања, која ће трајати до 19. априла, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Низом активности у Бањалуци, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Зворнику и Пребиловцима, Центар ће подсјетити на страдање српске дјеце у Првом и Другом свјетском рату и одбрамбено-отаџбинском рату.

У Бањалуци ће вечерас, уз директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске, бити одржана меморијална академија "Свако дијете - небо на земљи" - централни догађај овогодишње манифестације Дани сјећања.