latinica  ћирилица
17/04/2018 |  10:54 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Због неиздавања фискалних рачуна изречене казне од 52.050 КМ

Инспектори Пореске управе Републике Српске обавили су од 2. до 14. априла 176 контрола промета преко фискалних каса и у 86 случајева утврдили неправилности, те су издали 89 прекршајних налога на укупан износ казне од 52.050 КМ.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Из Пореске управе су саопштили да је за 34 пореска обвезника изречена мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

У саопштењу се наводи да су инспектори у оквиру ових контрола открили и два непријављена радника.

"Пореска управа ове појачане контроле врши у оквиру раније најављене кампање `Корак предузми, рачун узми`, чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Српске", подсјећају из Пореске управе.

У Пореској управи наглашавају да ће поред превентивног дјеловања, у оквиру ове кампање бити и појачан рад инспектора на терену, а који ће и у наредном периоду наставити контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе с циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је ријеч о обавези издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

"Наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза", тврде у Пореској управи.

У саопштењу се додаје да Пореска управа приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.

Пореска управа позвала је пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем е-маил адресе контакт@порескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе Српске.